Népszavazást kezdeményez a párt a visszamenőleges hatályú jogalkotás megtiltásáért

Népszavazást kezdeményez az MSZP annak érdekében, hogy a jövőben ne lehessen visszamenőleges hatályú, szerzett jogokat megvonó törvényeket hozni.

hirdetés

“Egyetért-e ön azzal, hogy új jogszabály – az érintettekre nézve pozitív joghatás kivételével – visszamenőlegesen ne legyen alkalmazható?” – ismertette Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a párt szombati kongresszusa előtt azt a kérdést, amelyet a kezdeményezést elbíráló Országos Választási Bizottságnak nyújtanak be.

Indoklásképpen a pártelnök elmondta: a kormánytöbbség az elmúlt évben többször – így például a 98 százalékos különadó elfogadásakor és a korhatár előtti nyugdíjak csökkentését és szociális ellátássá alakítását engedélyező alkotmánymódosításkor – szerzett jogokat korlátozó törvényeket fogadott el, ami súlyosan sérti a jogállamiságot.
Hozzátette: kezdeményezésük a korkedvezményes nyugdíjban lévőket, a rokkantnyugdíjasokat, a magán-nyugdíjpénztári befizetések állami kezelésbe vételének kárvallottjait, valamint a következő hetekben is demonstrálni szándékozó szakszervezeti tagokat segítené.

Az MSZP elnöke szólt arról is, hogy pártja június 21-én figyelmeztető demonstrációt szervez Miskolcon azért, hogy ismét felhívja a kormány figyelmét a Kelet-Magyarországon élők nehéz helyzetére.

Mesterházy Attila tájékoztatása szerint hosszú vitára számíthatnak az MSZP reggel megkezdődött kongresszusán résztvevők, de véleménye alapján ez “egészen biztosan előre fogja vinni a pártot”.