„A vonat nem vár” – mondta a pécsi Batman, majd aludt tovább

A népszerű képregény 1939-es megjelenése óta adott okot találgatásokra: ki az igazi Batman, és hol bujkál, mikor épp nem a világot menti meg? A személyazonosság már szinte senkinek nem titok, minden rajongó tudja, hogy a milliárdos Bruce Wayne a Denevérember. A második kérdésre már meglepőbb a válasz: úgy tűnik, a legendás bőregér szabadidejében Pécsett piheni ki a hősködést, méghozzá nem is akárhogyan. 

A köpenyes igazságosztóként is ismert szuperhőst ugyanis több egymást követő napon is a pécsi MÁV Igazgatóság falán lógva kapták lencsevégre, ahol édes álmát aludta az átlagemberek munkaidejében, magát közönséges denevérnek álcázva.

Persze, mivel senki nem akarta háborgatni az álmát, és nem kérdezett rá, abban csak reménykedhetünk, hogy valóban ő az, és nem a szintén világhírű, viszont sokkal kevésbé pozitív egyéniség: Drakula gróf. Ha mégis ez utóbbi vérszívó költözött a városba, akkor kezdhetünk aggódni, célszerű máris fokhagymafüzért aggatni otthonunkba.

Szeptember 2.

Viccet félretéve, a denevérekre nagyon figyelnünk kell!

Pécsett és környékén sok denevér él, mindegyik rovarevő (télen éppen emiatt nem is talál táplálékot, ezért „hibernálnia” kell magát). Fontos tudni, hogy valamennyi denevérfaj természetvédelmi oltalom alatt áll, több közülük fokozottan védett.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet: ha denevért találunk, semmiképpen ne próbáljuk megetetni, megitatni, inkább ne nyúljunk hozzá. A legjobb, ha értesítjük a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságot a (72) 517-200-as telefonszámon – ők szakembert küldenek a befogáshoz. A Pécsett és környékén elfogott denevéreket az Abaligeti-barlangba viszik, ahol természetes körülmények között tudják folytatni mindennapjaikat.

Szeptember 3.

Hirdetés