17 C
Pécs
hétfő, május 6, 2024
Kezdőlapne pipáld kiGyengültek az árfolyamok az elmúlt héten

Gyengültek az árfolyamok az elmúlt héten

Negatív korrekcióval zárta a hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a vezető papírok gyengültek az elmúlt héten.

A BUX egy hét alatt 639 ponttal, 3,25 százalékkal csökkent, 19.026,82 ponton zárt pénteken. A részvénypiac heti forgalma 63,3 milliárd forint volt az előző heti 74,44 milliárd forint után.

A CIB Bank heti összegzése szerint a január eleje óta tartó ralli kifulladt a BÉT-en. A BUX index január elejétől február elejéig 25 százalékkal került feljebb: a támogató külső hangulat mellett az IMF-tárgyalások esetleges kudarca is kiárazódott a piacból.
A múlt héten azonban már a fejlett piacok lendülete is megtorpant, itthon fontos, az egész piac hangulatát befolyásolni képes hír nem érkezett, így a parkettet az árfolyamok lemorzsolódása jellemezte.

A héten hozta nyilvánosságra a Richter és az Egis tavalyi negyedik negyedéves eredményeit. Mindkét gyógyszeripari cég a vártnál jobb számokat publikált.

A Richter Gedeon Nyrt. adózott nyeresége 2011-ben éves összehasonlításban 23,8 százalékkal 49,26 milliárd forintra csökkent, de a negyedik negyedévben évben 27,2 százalékkal 8,87 milliárd forintra emelkedett. A portfolio.hu által megkérdezett elemzők 7,81 milliárd forint nyereséget vártak a negyedik negyedévre.

Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. 5,333 milliárd forint konszolidált adózott eredményt ért el a tavaly október 1-jén kezdődött üzleti évének első negyedévében, 14 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az elemzők 5,28 milliárd forint profitot vártak a gazdasági hírportál által készült konszenzus szerint.

A héten négyhónapos rekordszintje közelébe erősödött a forint, de nem tudta tartósan fenntartani a relatíve erős szinteket. Ahogyan az azt megelőző héten is, az euró/forint keresztárfolyam többször is tesztelte a 290-es szintet, de tartósan nem sikerült áttörni. A hét elején rövid ideig még gyengülés volt jellemző, majd fokozatos erősödés után a szerdai nap nagy részében a 290-es szint alatt tartózkodott az árfolyam, de zárásra elfogyott a lendület. Pénteken már egyértelműen a gyengülés volt jellemző.

A fejlett piacokon a szereplők elsősorban a Görögországból érkező hírekre koncentráltak. Csütörtök délután jutott megegyezésre a három kormányerő a kiigazító csomagról.

A 130 milliárd eurós mentőcsomag odaítélésének előfeltétele, hogy egyrészt megállapodjanak a magánhitelezőkkel, másrészt pedig konszenzus szülessen a kormánypártok között a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által elvárt újabb kiigazításokról.
Az Eurogroup azonban nem tartotta kielégítőnek a kiigazító intézkedések belső szerkezetét, illetve parlamenti jóváhagyást is szeretne látni és további 325 millió eurós megtakarítást tart szükségesnek a jóváhagyáshoz. A parlament elvileg vasárnap rábólinthat a kiigazítási intézkedésekre.

Az Európai Központi Bank (EKB) nem okozott meglepetést azzal, hogy nem módosította irányadó kamatát, ez teljesen összhangban volt a piaci várakozásokkal. A döntés utáni közleményből kiderül, hogy a makrogazdasági kilátásokkal kapcsolatban nem változott a döntéshozók helyzetértékelése: az elmúlt időszakban megjelent adatok a gazdasági aktivitás alacsony szinten való stabilizálódását jelzik, a növekedési kilátások esetében azonban jelentősek a lefele mutató kockázatok.
A brit jegybank sem okozott meglepetést, az alapkamat szintjét változatlanul hagyta, mennyiségi lazító programjának összegét azonban 50 milliárd fonttal (325 milliárdra) megemelte.

A fejlett részvénypiacok többsége a hét első részében igen fontos ellenállási szintek közelébe érkezett, ahonnan egyelőre nem tudtak tovább lendülni.
A BÉT vezető részvényei gyengültek a múlt héten.
Az OTP árfolyama 3,28 százalékkal 3.975 forintra csökkent.
A Mol 2,95 százalékkal gyengült, 19.390 forinton zárta a hetet.
A Magyar Telekom részvények ára 2,56 százalékkal 533 forintra esett. A Richter részvények 37.150 forintot értek pénteken záráskor, árfolyamuk egy hét alatt 4,38 százalékkal csökkent.
Az Egis 3,75 százalékos gyengüléssel, 16.575 forinton zárta a hetet.

A kis és közepes kapitalizációjú papírok mutatója, a BUMIX egy hét alatt 29,30 ponttal, 2,22 százalékkal csökkent, 1.288,46 ponton zárt pénteken.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő