22 C
Pécs
csütörtök, május 2, 2024
Kezdőlapne pipáld kiGuinness-rekordot dönthetnek meg a nagykanizsai fánkfesztiválon

Guinness-rekordot dönthetnek meg a nagykanizsai fánkfesztiválon

Legkevesebb 51 különböző fajta fánkot kell bemutatnia a résztvevőknek a jövő heti nagykanizsai fánkfesztiválon, ha szeretnék megdönteni azt a Guinness-rekordot, amelyet a tavalyi országos rendezvényen értek el.

Egy időben, egy helyen a legtöbbféle fánk rekordjával dicsekedhet a tavalyi Országos Farsangi Fánkfesztivál, amelyet a nagykanizsai VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház idén már negyedik alkalommal rendez a dél-zalai városban – mondta el Kámánné Szép Terézia, az intézmény igazgatója. Ebben az esztendőben új helyszínen, a Kanizsa Centrum területén tartják meg február 18-án a rendezvényt, amelyre már most többen jelentkeztek, mint tavaly. A múlt évben 28 csapat indult, most pedig már több mint 30-an jelezték, hogy megmérettetik az általuk készített fánkokat.

Az igazgató azt is hozzátette: örvendetes, hogy több generációssá és sokszínű versennyé vált a rendezvény, mert a felnőttek mellett egyre több diák, az amatőrök mellett pedig számos profi is tálalni szeretné ízletes édességeit. Az ezúttal már a Gasztronómiai Fesztiválok Szövetségének résztvevőjeként tartandó sütés-főzésre nem kizárólag környékbeli csapatok érkeznek, hanem a Dunántúl számos településéről is jönnek versenyzők. A szervezők pedig a nagyszámú résztvevő segítségével próbálják megdönteni a tavalyi, 51 fánkfajtát leköröző Guinness-rekordot.

Azt már Rákhely Árpád szakoktató, a zsűri egyik tagja árulta el, hogy alapvetően három fánkféleség ismert, a kelt-, a kevert- és a toló- vagy más néven forgácsfánk. A töltelékek változatosságának jóvoltából készülhet el a sokféle különlegesség, mert nemcsak lekvárral vagy csokoládéval lehet ízesíteni a finomságot. Volt már Nagykanizsán gesztenyés, diós, marcipános, grillázzsal töltött, rummal vagy likőrrel megbolondított fánk, de gyümölcsös, sőt zöldséges, sőt sajtos és sonkás is készült már.
A nagykanizsai IV. Országos Farsangi Fánkfesztiválon idén már külön értékelik a profi és az amatőr versenyzőket, a helyben sütött és hozott fánkokat, valamint a hagyományos és különleges készítményeket. A zsűri pedig három szempontot értékel: a fánk állagát, ízét és kelési fokát – fűzte hozzá Rákhely Árpád.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő