23 C
Pécs
vasárnap, május 5, 2024
Kezdőlapne pipáld ki2006 ősze: "jogsértő módon lépett fel az állam"

2006 ősze: „jogsértő módon lépett fel az állam”

A 2006 őszén történtek tragikus következménye, hogy az állampolgároknak megrendült az állam iránti bizalma illetve a jogállamba vetett hite – olvasható a jogsértéseket vizsgáló albizottság jelentésében.

A jelentés szerint a 2002-2010 közti két kormányzati ciklus során a legaggasztóbb az, hogy az állam még a legkirívóbb és legnyilvánvalóbb esetekben sem vizsgálta ki a történteket, illetve nem nevezte meg az ügyek konkrét felelőseit.

Sőt, mint írják, korlátozta az események feltárására alkalmas jogállami ellenőrzés lehetőségét, a legsúlyosabb esetekben pedig előzetes intézkedéssel (azonosítószám hiánya) tette lehetetlenné a bűncselekmények elkövetőinek megtalálását és felelősségre vonását.

A jelentés szerint 2002 és 2010 között a politikai szabadságjogok gyakorlóival szemben az állam több esetben jogsértő módon lépett fel, sorra tiltottak meg törvényesen bejelentett rendezvényeket, az állam képtelen volt különbséget tenni az alkotmányos alapjogok békés gyakorlása, illetve a véleménynyilvánítás jogellenes formái között, és még utóbbiak elleni fellépés eseteiben is sokszor eltért az arányosság törvényi követelményétől.

Gulyás Gergely (Fidesz), az albizottság elnöke a testület szerdai utolsó ülését követően, újságírók előtt, a vizsgálat kézzelfogható eredményei közé sorolta, hogy ügyészségi nyomozásra adhat okot Bene László volt országos rendőrfőkapitánynak, illetve Rudi Zoltán volt MTV-elnöknek az albizottság előtt tett nyilatkozata. Mint mondta, Bene László nyilatkozatából egyértelművé vált, hogy Gergényi Péter akkori budapesti főkapitány Gyurcsány Ferenc miniszterelnök „védelme alatt állt”.

A jelentés az MTV-ostrom mellett foglalkozik a 2006. szeptember 18-22. között a főváros utcáin történtekkel, ezzel összefüggésben Gulyás Gerely úgy fogalmazott: „példátlan rendőri brutalitás” volt tapasztalható akkoriban, a gyülekezési jog sérelme a rendszerváltozás óta soha nem volt ilyen súlyos, mint 2006 őszén.

A 2006. október 23-án történtekkel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy a Kossuth téri tüntetés feloszlatása – ma már jogerős bírói ítélet szerint is – jogellenes volt, továbbá ma már egyértelműen megállapítható, hogy a rendőrség „rátolta” a Kossuth téri oszlatás miatt tiltakozókat a Fidesz éppen akkor befejeződött nagygyűlésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő