13 C
Pécs
vasárnap, május 5, 2024
KezdőlapHírzónaBelföld2030-nál előbb nem derülhet ki, mi történt az operatív törzs ülésein

2030-nál előbb nem derülhet ki, mi történt az operatív törzs ülésein

A HVG közérdekű adatigénylésére kapott válaszból ma kiderült, hogy a koronavírus-járvány elleni intézkedéseket felügyelő operatív törzs ülésein keletkezett dokumentumok tíz évig nem nyilvánosak.

Ez azt jelenti, hogy 2030-nál előbb azt sem tudhatja meg a közvélemény, hogy milyen információkra alapozva hozott több millió ember életét meghatározó döntéseket a testület. Eddig sokakban talán fel sem merült, hogy az operatív törzs működése titkos, azonban a HVG a közelmúltban ezzel kapcsolatos közérdekű adatigényléssel fordult a törzs ügyeleti központjához. Annak vezetője, Lakatos Tibor rendőr dandártábornok válaszában azt írta:

– Az ülésekről készült dokumentumok megismerését megtagadom, mivel azok a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adatok és a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak.

A HVG cikkéből kiderül tehát, hogy tíz évig senki sem tudhatja meg azt, hogy az operatív törzs milyen információkra, adatokra alapozva hozott döntéseket, mint ahogyan az sem nyilvános a következő egy évtizedben, hogy hányszor és miről szavaztak az üléseken, illetve hogy az operatív törzs tagjai hogyan foglaltak állást egy-egy kérdésben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő