15 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapPécs AktuálFélmilliárdos fejlesztésre gyúr a Pétáv

Félmilliárdos fejlesztésre gyúr a Pétáv

A Nemzetközi Energiatakarékossági Világnapon, csütörtökön rendezték meg Pécsen a távhőszolgáltatók napját. A Pétáv Kft. szakmai konferenciát szervezett ez alkalomból, ahol a távhőszolgáltatás  jelentőségét, előnyeit, valamint környezet- és klímapolitikai hasznát ismertették az érdeklődőkkel.

A rendezvény célja az volt, hogy bemutassa, milyen módon járulnak hozzá a fenntartható energiaellátáshoz és a környezetvédelemhez a pécsi távhőszektorban megvalósult megújuló energetikai fejlesztések. A konferencia résztvevői több előadást hallhattak a zöld távhőről, a város levegőminőségi helyzetéről, annak javítási lehetőségeiről, valamint a Pétáv energetikai korszerűsítéseiről.

A meghívott vendégeket Vida János, a Pétáv ügyvezető igazgatója, aki a távhőszolgáltatás jelentőségéről, illetve Pécs energetikai koncepciójáról beszélt.

– A világgazdaságnak az energetika alapvető és talán a legnagyobb súlyú szereplője, ugyanis korszerű energetika nélkül nincsen modern civilizáció – mondta Vida. – A távhőszolgáltatással kapcsolatban is hasonló a helyzet. Ha távfűtésről beszélünk, az emberek legnagyobb hányadának panelház, a lakótelepfűtés jut eszébe, illetve, hogy ez gazdaságtalan és nem szabályozható, ám ezek tévhitek.

Hozzátette: mintegy 568 millió forintos beruházással csökkentené az idén a város távhőrendszerének szállítási veszteségét a szolgáltató. Ha a cég a projekthez megkapja az igényelt 253 millió forintos pályázati támogatást, a város tizenegy pontján cserél ki elavult vezetékszakaszokat, amellyel éves szinten legalább 40 millió forint megtakarítást érhet el.

e konf1
Csizi Péter a város legfontosabb céljairól beszélt

A rendezvényt Csizi Péter, Pécs alpolgármestere nyitotta meg, kiemelve, hogy a város első és legfontosabb célja, hogy ne növekedjen, hanem csökkenjen és tartósan alacsonyan maradjon a távhő ára. Megjegyezte, ehhez folyamatos fejlesztésekre van szükség környezetkímélő technológiák bevezetésével. A rezsicsökkentésnek köszönhetően Pécsen két alkalommal összesen húsz százalékkal csökkentek az árak.

– Ebben az évben hat gigantikus méretű hőközpontot fogunk megszüntetni és 48 házban szekrénynagyságú hőközpontot fogunk kialakítani, amivel közel 1500 családnak tudjuk biztosítani a szükséges hőmennyiséget – magyarázta az alpolgármester.

Végül Gyenis Miklós, a Pannon Hőerőmű Zrt. üzemvezetője vette át a szót, aki az új levegőminőségi tervet mutatta be.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő