20 C
Pécs
csütörtök, május 2, 2024
KezdőlapPécs AktuálÁldozatokra emlékeznek

Áldozatokra emlékeznek

Második világháborús emléktáblát avattak vasárnap, március 23-án a Rácvárosi templomnál. A megemlékezésen a házigazda Kvanduk Frigyes plébános volt, a táblát Bíró László tábori püspök szentelte fel, valamint beszédet mondott Hoppál Péter.

A második világháború rácvárosi, ürögi és patacsi áldozatainak tiszteletére adták át az emléktáblát ünnepélyes keretek között március 23-án a Rácvárosi templomnál. Az ünnepségen Kvanduk Frigyes plébános házigazdagént vett részt.

emléktábla rácváros1

Az emlékhely létrehozásához a plébános, valamint a patacsi részönkormányzat, illetve magánszemélyek nyújtottak segítséget. A tábla bronz domborművén 60 áldozat neve szerepel, a terveket Serbakov Tibor, pécsi iparművész készítette, az emlékhely környezetét pedig Schóbert Gyula tervezte.

emléktábla rácváros2

Hoppál Péter, pécsi országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy az elmúlt évtizedekben sajnos nem volt arra lehetőség, hogy a háborúban életét vesztett családapák, férfiak neve előtt tiszteleghessen a közösség, éppen ezért becsülendő, hogy a helyi polgárok összefogása révén elkészülhetett az emléktábla.

emlétábla rácváros4

A Kovács Béla Általános Iskola tanulóinak rövid, ünnepi műsora után Bíró László tábori püspök felszentelte az emlékművet. Előtte kiemelte, hogy a háborúnak csak akkor van vége, amikor az utolsó halottat is eltemették, ezért a rácvárosi áldozatok családjai most már méltósággal emlékezhetnek.

Az átadó koszorúzással folytatódott, majd emlékmisével zárult a templomban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő