23 C
Pécs
csütörtök, május 2, 2024
KezdőlapPécs AktuálMúzeumok éjszakája jön

Múzeumok éjszakája jön

Több mint félszáz érdekes programmal összesen tizennégy helyszínen várják a múzeumok éjszakáján a látogatókat a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) munkatársai a baranyai megyeszékhelyen. Emellett a Zsolnay-negyed is tartogat meglepetéseket.

Mint azt Walterné Müller Judit, a JPM igazgatója egy szerdai sajtótájékoztatón elmondta, az intézmény valamennyi kiállítóhelye 18 és 24 óra között tart nyitva június 21-én. Hozzátette kiemelt céljuk volt a szervezőknek, hogy idén minden eddiginél több látogató érkezzen a pécsi múzeumokba, ezért a programsor összeállításánál is a a lehető legszínesebb rendezvényeket állították össze, s kedvező díjszabással készültek. Felidézte: egy évvel ezelőtt hatezer fizető látogatót regisztráltak az esemény kapcsán.

A bányászati múzeumban is lesz tárlatvezetés
A bányászati múzeumban is lesz tárlatvezetés

Kiemelte: az idei múzeumok éjszakája helyszíneibe bekapcsolódik az áprilisban nyílt, az év kiállításaként aposztrofált Leonardo, a reneszánsz zseni című tárlat is. Elmondta: a polihisztor zseniális találmányai iránt érdeklődők 18 órától éjfélig óránként induló tárlatvezetésen vehetnek részt. Azoknak pedig, akik a reneszánsz elme emberi testet ábrázoló rajzaiban és tanulmányaiban szeretnének jobban elmélyülni, a 22 órakor kezdődő „Leonardo más szemmel” című programot ajánlotta figyelmükbe. Az érdeklődők dr. Dorn Klára szemész főorvos vezetésével képet kapnak arról, hogy Leonardo da Vinci hogyan is viszonyult munkái során a látáshoz. A polihisztor anatómiai vizsgálataihoz, köztük az emberi agy megértéséhez pedig dr. Solt Jenő belgyógyász főorvos ad szakszerű útmutatást.

Orvosok beszélnek a lángelme munkásságának rejtelmeiről
Orvosok beszélnek a lángelme munkásságának rejtelmeiről

A Múzeumok Éjszakáján a JPM egyedi Csontváry-, Vasarely- és Zsolnay-gyűjteménye mellett különleges programokkal készülnek a múzeum különböző osztályai és a Vasváry-Ház is.

A Reneszánsz Kőtárban lesz fegyvermustra és irodalmi félóra, a Kőkertbe látogatók pedig meghallgathatják a Pécsi Kamarakórus és a Mecsek Kórus zenéjét. A Néprajzi Múzeumban Zsoldos László rádiós műsorvezető beszélget meglepetés vendégével, de lesz palacsintasütés és tésztaláncfűzés is. Az alkotni vágyókat a Zsolnay Múzeumban kézműves foglalkozásokkal várják, míg a legkisebbek kreatív kézműveseket a Dinoszauruszok világába kalauzolják a szervezők a Mecseki Bányászati Múzeumban. Közönségcsalogató programokkal készül a Természettudományi, a Várostörténeti és a Régészeti Múzeum is, mely utóbbi szervezésében izgalmas programnak ígérkezik a fáklyás felvonulás a Jakab-hegyre.

Külön élmény, hogy a Múzeumok Éjszaka programjainak látogatóit a pécsi városnéző kisvonat szállítja a helyszínek között. Az éjszakai rendezvénysorozatot éjfélkor a Széchenyi téren álló Leonardo Kolosszusának bemutatása zárja Tillai Gábor, a JPM kulturális menedzserének vezetésével. A 8,5 méter magas, 13 tonnás Sforza-ló, mint a Leonardo-tárlat szerves alkotó eleme a helyiek és Pécsre látogatók kedvelt találkozási helye.

A negyed is kínál programokat 21-én éjjel
A negyed is kínál programokat 21-én éjjel

A múzeumok éjszakájához az eddigi éveknek megfelelően idén is csatlakozik a Zsolnay Örökségkezelő NKft. által fenntartott kiállítások; elsősorban a Zsolnay Kulturális Negyedben. Kiállításaik muzeális jellegűek, így méltán kínálják magukat látogatóiknak ezen az estén is. Az éjszakai tárlatjárat során kedvezményes belépőkkel fedezhetik fel Pécs világörökségi csodáit, ismerkedhetnek a Zsolnay Negyed varázslatos kiállításaival, így a Gyugyi-gyűjteménnyel, a Rózsaszín Zsolnay Kiállítással, a Zsolnay Család és Gyártörténeti kiállítással, a Zsolnay Mauzóleummal és a Bóbita Bábszínház kiállításával.

A JPM programjaival kapcsolatban további részletes információk találhatók a www.pecsimuzeumok.hu-n, míg a Zsolnay-negyed által kínált rendezvényekről a zsn.hu internetes honlapon érdemes tájékozódni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő