20 C
Pécs
szombat, május 4, 2024
KezdőlapPécs AktuálKitüntették azokat, akik másokon segítenek

Kitüntették azokat, akik másokon segítenek

Immár több mint másfél évtizede ünnepeljük a Szociális Munka Napját, amely a kezdeményező Szociális Munkások Nemzetközi Szervezetének jóvoltából világnap. Ekkor figyelmünk azokra irányul, akik élethivatásuknak választották rászoruló embertársaik segítését. Idén november 16-án hétfőn, a világnap alkalmából adták át a pécsi közgyűlés díjait is azoknak, akinek a hivatása mások segítése.

A rendezvényen kiosztották a város díjait is azoknak a kivételes teljesítményt elérő szociális szférában dolgozóknak, akik hivatásszerűen, az év minden napján szolgálják az elesetteket.

Az eseményen Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta, hogy a Szociális Munka Napja a számvetés napja, ugyanis ekkor azoknak mondunk köszönetet, akik a mindennapok krízishelyzeteiben szeretteinken segítenek.

Eljött az ideje a számvetésnek
Eljött az ideje a számvetésnek

Kiemelte, hogy egy közösség civilizáltságát, fejlettségét az határozza meg, hogy miként bánik az elesettjeivel, a segítségre szoruló tagjaival. Pécs pedig büszke lehet azokra a helyi szociális dolgozókra, akik munkájukkal egy életen át támogatják a betegágyakban fekvő embertársaikat, hiszen a szociális komfortérzet mindenkinek megjár.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára az ünnepségen elmondta, hogy a szociális segítő és támogató munka során a betegeknek, a gyengéknek, az időseknek nem feltétlenül az őket segítők fizikai gondoskodása adja meg az igazi erőt, hanem a tőlük kapott lelki segély az, ami kiemeli őket az elesettségből.

A beszédek után következett a díjátadó. A város 2014. évi Kalmár Rózsa-díjat Szücs Edit, a Magyar Vöröskereszt Baranya megyei szervezetének igazgatónője kapta, az idei Kalmár Rózsa-díjat pedig a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány.

A 2014-es Esztergár Lajos-díjat Koszorús Pál, a Pécs-Normandia LIONS Club tagja (korábbi kétszeres elnöke és kincstárnoka) érdemelte ki. Az idei díjat fontos tevékenysége miatt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Pécsi Csoportja kapta.

Koszorús Pál átveszi díját
Koszorús Pál átveszi díját

A Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesületének Baranya Megyei Tagozata jutalomban részesítette Jakab Andreát, a Gondviselés Integrált Szociális Intézmény vezetőjét.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság dicséretben részesítette Kovácsné Tormási Emesét, a Főigazgatóság Baranya Megyei Kirendeltségének fejlesztési osztályvezetőjét és Buszlauer Ferencnét, a Baranya Megyei Boróka Otthon vezetőjét.

A Baranya Megyei Kirendeltségtől jutalmat kapott:
Ormai Jánosné, a Baranya Megyei Fogyatékos Személyek Bólyi Otthonának ápolója;
Császár Jánosné, a Baranya Megyei Mozsgó – Turbékpusztai Integrált Szociális Intézmény mentálhigiénés munkatársa;
Ózdi Attiláné, a Baranya Megyei Kastélypark Időskorúak Otthona ápolója;
Geiszkopf Teréz, a Helesfai Boróka Otthon üzemeltetési vezetője;
Dávid Zsuzsanna, a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat gyermekvédelmi szakértői bizottságának vezetője;
Bencze Babett, a Pécsi Gyermekotthon nevelőszülői hálózatának szakmai vezetője

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Baranya Megyei Kirendeltsége jutalomban és elismerésben részesítette azokat is, akik a Los Angelesben rendezett Speciális Olimpián képviselték a megyét:

Czimbalek Zoltánt, az intézmény lakóját, aki az Olimpián 400 méteres futásban bronzérmet szerzett, valamint felkészítőjét, Wiener Zsuzsannát;

Kuti Györgyit, az intézmény másik lakóját, aki 400 és 800 méteres gyaloglásban szerzett aranyat, valamint felkészítőjét Keresztúriné Krizsán Évát;

Varga Mónikát, aki az Olimpián kerékpáron 500, 1000 és 2000 méteren szerzett ezüstérmet, és edzőjét Vucskics Lászlót;

Csók Ferenc ápoló-gondozót és Kaiser karina partner játékost, akik az Olimpián a bronzérmes női focicsapat felkészítői voltak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő