11 C
Pécs
péntek, május 3, 2024
KezdőlapHírzóna20 perces gyorsulás lesz a tűzoltóknál

20 perces gyorsulás lesz a tűzoltóknál

Több évtizedes lemaradást hozhatnak be nemsokára azzal, hogy új tűzoltólaktanyákat építenek Pécsen. Ezúttal már megvan az építkezés elindításának céldátuma. 

A Országgyűlésben is téma lett a pécsi tűzoltólaktanya ügye, miután a várostól állami kézbe került át néhány éve a tűzoltás feladata, így állami kérdéssé vált az épület rekonstrukciója is.

Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő hétfőn kérdezte a kormányt a Parlamentben, jelezve, hogy onnan több mint 50 településen látják el a lakosságot, azonban tíz éve gyakorlatilag életveszélyes a ’80-as években épült ingatlan. Noha állami feladat a fenntartása, az önkormányzat folyamatosan részt vesz a fejlesztésekben, azonban új központra lenne szükség.

Újabb kisebb bázis építése pedig azért lenne fontos, hogy a lánglovagok akár 15-20 perccel gyorsabban érhessenek ki a tűzesetekhez.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára arról számolt be, hogy 2 milliárd 230 millió forintos becsült költséggel új laktanya épül uniós forrásból a régi mellett az Engel János úton, a régi egy részét pedig elbontják. Annak födémén parkolót és sportlétesítményt építenek a tűzoltóknak, a katasztrófavédelemnek, valamint a vízügyi védekezést ellátó szakembereknek.

Az új komplexum összesen 19 szerállásos lesz – vagyis ennyi gépjármű fér majd el benne -, amelyet várhatóan a tervezés, a közbeszerzési és a pályázati eljárások után 2017-ben kezdnek majd el építeni.

Jelezte azt is, hogy megkezdődött a – négy szerállásos – kertvárosi őrs tervezése is, azt 790 millió forintból építik meg, s ezzel 15-20 perccel rövidül a kiérkezési idő.

A pécsi tűzoltólaktanyáról néhány évvel ezelőtt készült már olyan statikai szakvélemény, amely megtiltotta a mosógép használatát az emeleten, az épület ugyanis annyira rossz állapotba került, hogy a szakemberek szerint a gép által keltett rezgéstől is tartani lehetett. Az épület több helyen is beázott, igen mostoha körülmények között dolgoztak a tűzoltók.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő