22 C
Pécs
csütörtök, május 2, 2024
KezdőlapPécs AktuálA nyár végéig fizetnie kell a Zsolnaynak

A nyár végéig fizetnie kell a Zsolnaynak

A Zala megyei törvényszék szerdán felfüggesztette a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. által indított tagkizárási perben a pécsi önkormányzat részvényesi jogainak gyakorlását – értesült lapunk. 415 millió forintot kell leperkálniuk. 

A Zalaegerszegi Törvényszék végzése szerint az ügyben ezzel nem született döntés, de mivel a pécsi önkormányzat időközben a Ledina Kerámia Kft.-t nyíltan mint konkurens céget alapította meg, ezért nem várható el, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. döntéseiben addig is részt vegyen. A bíróság végzése ideiglenes és bármikor megváltoztatható.

Időközben ugyanezen törvényszék elutasította a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-nek a felszámolási eljárás ellen benyújtott kifogásait, és augusztus 22-ig adott haladékot a gyárnak, hogy a West Hungária Bau Zrt.-vel szemben fennálló 415 millió forintos tartozását kiegyenlítse. A hatóság ezen végzése szerint ha a Zsolnay eddig az időpontig nem egyenlíti ki a tartozását, akkor a bíróság megállapítja a fizetésképtelenséget.

Dr. Szabó Iván, a város képviseletét ellátó ügyvéd úgy kommentálta az eseményeket, hogy a végzés nem lepte meg, hiszen Pécs nyíltan felvállalta, hogy létrehozza a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. utódját, a Ledina Kerámia Kft.-t, ezért nincs jelentősége már annak, hogy mi történik a Zsolnay-gyár közgyűlésén.

Hozzátette: a törvény egyébként is kimondja, hogy a végleges döntés meghozataláig a gyár tulajdonosi közgyűlése nem hozhat lényeges kérdésekben döntést.

– Amire figyelnünk kell, az most a felszámolási eljárás – mondta. – A Zala megyei törvényszék végzése alapján egy világos határidőt láthatunk, ha a Zsolnay addig nem rendezi a tartozását, akkor nem lehet tovább vitatkozni a gyár sorsa felett, a városnak készen kell állnia, hogy a Ledina Kerámia Kft. a munkavállalóival pályázzon a gyár üzemeltetésére.

zsolnay, munkások, felszámolás, hl03
Nem végleges még a bírósági döntés – mondja Szabó Iván.

A sajtóban felmerült kérdésre, miszerint ki fizeti a Ledina Kerámia Kft. dolgozóit jelenleg, egyértelműen azt a választ adta, hogy természetesen a Ledina Kerámia Kft., amihez a Tettye Forrásház Zrt.-től kapott kölcsönt, a szokásos feltételekkel.

Az ügyvéd elmondta, hogy a dolgozók bérköltsége havi bruttó 14,8 millió forint, ami nem okoz különösebb terhelést a cégnek. A Ledina Kerámia Kft. cégbejegyzésének elutasításáról szólva kijelentette, hogy a városi cég fellebbezett a végzés ellen, így a helyzet nem változott, a dolgozók ugyanúgy kapják a munkabérüket, mint eddig. Megjegyezte, az ügyben a hatóságok soron kívül járnak el, ezért reméli, hogy a fellebbezés még a felszámolási eljárás megkezdése előtt eredményre vezet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő