20 C
Pécs
szombat, május 4, 2024
KezdőlapAbszolút PécsBemutatjuk a magyar Liverpool legújabb zenekarait

Bemutatjuk a magyar Liverpool legújabb zenekarait

Pécs az ország Liverpoolja – mondják, ha arról van szó, hogy mennyi kitűnő zenekart nevel ki magából a város. Sok olyan együttes van, amelyekről a Halott Pénz, a Kispál és a Borz, a 30Y vagy a Punnany Massif árnyékában nem is hallunk túl sokat. Holott lehet, hogy ők a következő időszak nagy sztárjai. Most bemutatunk pár ilyen fű alatt meghúzódó pécsi és Pécs környéki bandát.

ZUHATAG

zuhatag

A Zuhatag nagyon friss együttes, tavaly novemberben jelent meg első kislemezük. A Vesuv névre keresztelt debütáló anyagon hallható dalok hangszerelése és hangzása is igen rendhagyó, a post-rock és a post-metal műfaji elemeit ötvözik világzenei témákkal, így az ismert gitár-basszus-dob hangszerhármas mellett a torzított, elektro-akusztikus hegedű is helyet kapott a katartikus, súlyos, hipnotikus erejű számokban. Ha egyszer élőben is előadják ezt a három csúcsszerzeményt, az hatalmas lesz. Itt hallgatható a kislemez!

FAUSTO MERCIER

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Qj6LrCkw-iw” width=”720″ height=”460″]videofelvétel[/su_youtube]

Nagy Roland, a Pécsi Tudományegyetem Elektronikus Zene és Médiaművész szakos hallgatója alkot Fausto Mercier néven, első lemeze nemrég, tavaly november közepén látott napvilágot. Iszonyatosan súlyos és sötét az anyag hangvétele, de közben nem lehet nem észrevenni az absztrakt, az avantgarde művészetek hatását az elektronikus döngölés közepette sem. Csúnya szóval élve elvont zene ez, ugyanakkor a vaskos ütemek, az organikus hullámzás és az apró, de jelentőségteljes változások a monotóniában nagyon fogóssá is teszik. Itt a lemez, hallga’ csak!

LÉKKÖR

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=zox_hynpTG8″ width=”720″ height=”460″]videofelvétel[/su_youtube]

Szintén tavaly novemberben érkezett a Lékkör első kislemeze. A Lékkör nagyon egyszerűen alternatív rockot játszik, de szerencsére nem egy sokadik Kispál- vagy 30Y-klónról, van szó. A szövegeket persze emészteni kell, nem egyszerűek, de szépek. Hanzli Fanni pedig nagyon szép dallamokat énekel, a legtöbb refrénje kifejezetten sláger-érett. Zeneileg is izgalmas a Lékkör, a nagyon feszes ütemek, a táncolható ritmusok ugyanúgy megtalálhatók dalaikban, mint az elszállós-merengős témák. Reméljük, hogy nem válik belőlük tipikus térzenei jelenség, ugyanis kis klubokban üt igazán a zenéjük. Itt ingyen adják a kislemezüket.

NORMAL TAMAS

Normal Tamas végre az a valaki, aki a túltelített pécsi rock- és folkzenei színtereket messze elkerülve döngeti művi pszichedelikus technóját. Első lemeze most januárban jelent meg. Nagyon súlyos dolog ez, nagyon egy illegális mecseki partiba való. A „dalok” finoman és okosan épülnek fel: absztrakt, szellős, de persze komor hangok, susogások, prüntyögések vezetnek el a kíméletlen törzsi sujtásokig, amelyekre mindig rátelepül egy sajátos baljóslatú miliő. Még a legegyszerűbb passzírozása is gyönyörűen kreál világvége-hangulatot, amit január 27-én érezhetünk is a Szabadkikötőben! Itt a lemez!

CVLT OF GRACE

A Cvlt of Grace nem mai banda, a 2010-es évek elejétől fogva pusztítanak a városban, az országban, és szerte Európában kisebb-nagyobb turnékon. Sokan egyszerűen punknak bélyegzik zenéjüket, de senki ne várjon Sex Pistolst tőlük. A Cvlt of Grace sokkal keményebb, simán Pécs egyik legdurvább bandája. Sötét, mocskos, kompromisszum-mentes világtemető hardcore zúzás, amitől koncerteken elszabadul a pokol, és ez nem túlzás. Azoknak ajánljuk, akik valamivel nagyon nem értenek egyet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő