17 C
Pécs
csütörtök, május 2, 2024
KezdőlapAbszolút PécsGandhit ünnepelték Pécsett

Gandhit ünnepelték Pécsett

Mahatma Gandhi születésének 148. évfordulóját ünnepelték Pécsett, a Gandhi Gimnáziumban. Európa első roma nemzetiségi, érettségit adó intézményében több száz diák gyűlt össze, hogy együtt emlékezzen meg intézményük névadójáról.

A pécsi Gandhi Gimnáziumban minden év októberében megünneplik Mahatma Gandhi születésének évfordulóját, ahol az iskola tehetségei is fellépnek. Idén Oláh Gergő énekes is eljött, hogy a tanulókkal együtt ünnepeljen és egy kicsit énekeljen is nekik.

Oláh Gergő már többször járt a Gandhi Gimnáziumban

– Többször jártam már a Gandhiban, mindig örömmel érkezem ide. Sokszor jönnek oda hozzám kérdezősködni, beszélgetni a diákok. Ilyenkor próbálom kicsit kihasználni az ismertségemet – ami egyébként a mai napig még számomra is nagy dolog –, és biztatni őket, hogy tanuljanak és higgyenek abban, amit szeretettel csinálnak, mert a kemény munkának lesz csak eredménye – mondta Oláh Gergő.

Az ünnepségen az intézmény igazgatója Déri Ildikó elismerő oklevelet vehetett át, amit Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere küldött. Az oklevelet Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár adta át, aki elmondta, hogy a pécsi intézmény kimagasló az országban.

Langerné Victor Katalin: ennek az iskolának nem az a célja, hogy szegényeket neveljen. Gazdagságot ad diákjainak, hiszen akik ide járnak, olyan kultúrát ismerhetnek meg, amivel maguk is példaképekké válhatnak

– Hatalmas büszkeséggel tölt el minket, hogy az UNESCO szellemi kulturális örökség címet megkapta a pécsi oktatási módszer. Ez egyben nagy felelősséget is ró a pedagógusokra, hiszen ezt a fajta színvonalat fenn kell tartani és átörökíteni a következő generációkra is – mondta a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár. Langerné Victor Katalin hozzátette: az országban több száz olyan iskola működik, amelyik felzárkóztat, de a pécsi abban a tekintetben is kimagasló, hogy ezt a fajta felzárkóztatást a cigány/roma kultúra megőrzésével teszi.

Ignácz István: Gandhi neve az ősi hazát jelenti

– Több ez, mint egy születésnap, Gandhi neve ugyanis szellemiség, annyi mindent jelent és annyi mindent szimbolizál, hogy felsorolni is lehetetlen. Itt, ebben az iskolában az ősi kultúra, az ősi haza India szimbóluma, ahonnan a cigányság ősei valamikor évszázadokkal ezelőtt elindultak, hogy hosszú, rögös, megaláztatásoktól terhes útjuk során valahol megtalálják otthonukat a világban – mondta Ignácz István, a Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola megbízott igazgatója.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő