Hirdetés

Baranyában vannak a legbékésebb helyek az országban, legalábbis azok a falvak, ahova csak egy út vezet. Ilyen településekből országos szinten a legtöbb Baranya megyére koncentrálódik. A zsákfalvakat általában nem veti fel a pénz, ezek a települések most interaktív térképre kerültek.

Hiánypótló és izgalmas interaktív térképet tett közzé a Lechner Tudásközpont, melyen Magyarország zsáktelepüléseit listázták ki, számtalan pluszinformáció kíséretében. Ha azt a szót halljuk, hogy zsáktelepülés, a legtöbbünk szeme előtt valószínűleg egy kicsi, egyutcás, csendes, dombok között fekvő falu jelenik meg.

Magyarországon 507 olyan település van, ahova csak egyetlen út vezet, és véget is ér ott. A 2015-ös KSH adatok szerint 248 934 fő, vagyis a lakosság 2,5 százaléka él zsáktelepülésen. A legkevesebben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gagyapátiban laknak, itt mindössze 11-en élnek, míg a legtöbben, 7469-en Nagykovácsiban laknak.

Zsákfalvak Baranyában

Baranyában 105 ilyen falu van, többségük 200-nál kevesebb lakossal. A legnagyobb ilyen falu Pogány, a maga 1172-es lélekszámával.

A Lechner Tudásközpont elemzéséből az is kiderül, hogy a békés, egyedi hangulat miatt minden ötödik zsáktelepülés kínál falusi szálláslehetőséget. Összesített turisztikai látogatottságát tekintve Baranyában még az országos átlaghoz mérten is kiemelkedő Óbánya szerepe, az ott élők számához képest itt található a legtöbb szálláshely.

Az interaktív térképen a falu nevére kattintva számos további információ érhető el.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét