13 C
Pécs
hétfő, május 6, 2024
KezdőlapHírzónaLezárult a tízmilliárdos ISPA-projekt

Lezárult a tízmilliárdos ISPA-projekt

254 kilométernyi szennyvízcsatorna és ivóvízvezeték készült több, mint 10 milliárd forintból – 32 ezer pécsi polgár számára teremtett 21. századi körülményeket az ISPA, Pécs elmúlt 4 évtizedének legnagyobb közműberuházása.

10 évvel a szerződéskötés, 7 évvel a munkálatok megkezdése után az első ütemekben a Pécs-Keleti városrésztől a Nyugati városszélig szinte félhold alakban csatornázták és látták el ivóvízzel az addig csatornázatlan területeket. A beruházás második ütemében pedig Somogy, Vasas és Hird is teljes mértékben csatornázottá válhattak és egy több kilométeres bekötővezetéken keresztül csatlakozhattak a központi rendszerbe. A projekt csaknem a város egyharmadát érintette, s olyan területeken biztosította az egészséges élet feltételeit, amelyeken e nélkül a közműhálózat kiépítése nem lett volna finanszírozható.

A közbeszerzési eljárások során megtakarított 1,5 milliárd forintból megvalósult 3. ütem alapvetően különbözött az azt megelőzőktől, hiszen viszonylag kevés utcaszintű csatornázási és ivóvízvezeték-építési munkálatot tartalmazott, helyette viszont megvalósult a város legnagyobb szennyvízátemelő gépházának az átalakítása a Megyeri úton, és ehhez kapcsolódóan egy 4,4 km hosszú – a teljes Kertváros szennyvizét elvezető – Pellérdig húzódó óriásvezeték megépítése. Emellett új vízvezeték-hálózat épült ki Somogy-bányatelepen, valamint egy hidroglóbuszt is felállítottak Újhegyen.

A projekt keretében – az uránérc bányászattal összefüggő rekultivációt segítve – megépült 22 db monitoring kút, és kifejlesztettek egy térinformatikai alapú adatkezelési rendszert is, amelyek a zagytározók környezetében látják el ellenőrző feladataikat.

A város csaknem teljes területe egészséges ivóvíz- és szennyvízközmű-hálózattal ellátottá vált, ami magasabb életminőséget biztosít az itt élők számára.

A 10 évet átölelő projekt zárójelentése Magyarországról elsőként kerül az Európai Unió Monitoring Bizottsága elé, így mintaprojektként szolgál más uniós országok hasonló beruházásaihoz is, ez év decemberében Varsóban mutatták be.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő