Csókolom, a kis Pandémia és Szkott lejöhetnek játszani?

Természetes, ha egy szülő különleges nevet szeretne adni gyermekének, sőt, mi bírjuk a sötét humort is, na de ez?! Nem vicc, egy magyar pár a tavalyi évben tényleg Pandémia néven szerette volna kislányát anyakönyveztetni. Ezt azonban a Nyelvtudományi Intézet nem engedélyezte. A skót eredetű Szkottot és az arab Oszamát azonban igen. Női nevet közül pedig 2020-tól adható például a a görög Elefteria, az arab Nabila, a német Valburga, a francia Szolina, a spanyol Asella, az angol Héli. Hazánkban kiugróan sok új keresztnevet anyakönyveztettek volna tavaly, szinte dupla annyi kérelem érkezett, mint az azt megelőző években – írja a 24.hu.

hirdetés
Uránia Mozi

A Nyelvtudományi Intézetnek a szülők által beadott kérelmekről harminc napon belül kell szakvéleményt írnia arról, hogy javasolják-e az adott nevet anyakönyvezésre, amit minden esetben indokolniuk kell.

Az intézet tudományos főmunkatársának válaszai alapján a lap azt írja, a kérelmezők nagy százaléka külföldön használt nevet szeretne bejegyeztetni. Ezek közt jellemzők az olyan nevek, amelyek már anyakönyvezhetők, de csak a magyar helyesírásnak megfelelően. Itthon ugyanis jogszabály mondja ki, hogy csak a magyar kiejtést követő helyesírással lehet magyar állampolgárnak nevet bejegyezni. Így lehet például Szkott a Scottból 2020 óta.

Doki is csodálkozik a névválasztáson?

Pécsett világra jött kisbabák nevei közül IDE KATTINTVA mazsolázgathatunk. Mármint persze csak azokat a csöppségeket találjuk meg a honlapon, akiknek a szülei ehhez hozzájárultak.

Egyébként, ha valaki olyan utónevet szeretne bejegyeztetni, amely nem található meg az MTA Nyelvtudományi Intézet honlapján levő női és férfinevek listájában, akkor ezt hivatalos eljárásban a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságán kell kérvényeznie formanyomtatványon keresztül. Hozzátesszük, EZEKET az alapelveket követnie kell a szülőnek.

2020-tól EZEK a fiúnevek, és EZEN lánynevek adhatók. 

Kiemelt képünk illusztráció.