Egy határtalan pécsi iskola

Pécsett számos iskola alakít ki külföldi iskolákkal partnerkapcsolatot, ám a hosszú távú és a szoros baráti viszony igen ritka. A PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola diákjai a Határtalanul! projekt keretein belül kötöttek életre szóló erdélyi barátságokat.

hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából csírázott ki az a pályázat, amely a magyar tannyelvű iskolákban tanuló gimnazisták együttműködését hivatott támogatni. Az utazási-, szállási és a személyi költségeket fedező pályázatot a Pécsi Tudományegyetem Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola nyerte el, így május végén két gimnáziumi sportosztály (10.c és 11.b) jutott el az erdélyi Szamosújvárra, majd nemsokkal utána fogadhatták az erdélyi diákokat a pécsi iskolában.

10407268_839365049481710_4354749532253333433_n

– Diákjaink és kísérő tanáraik felejthetetlen élménnyel gazdagodtak, amelynek keretében ellátogattunk Tordára, a híres szakadékhoz, valamint az ottani sóbányába is lemehettünk. Kolozsváron is jártunk, ahol Mátyás király szülőházát kerestük fel. Megismerkedtünk az ott élő magyarok életével, akik a nehézségek ellenére is igen összetartóak, ápolják a magyar kultúrát. Ennek keretében egyik este táncházat és élő népzenei bemutatót szerveztek diákjaink számára – meséli dr. Pap Gáborné orosztanár, a program szervezője.

A pécsi diákok különleges meglepetéssel honorálták a szívélyes fogadtatást. A tanárok kérésére minden diák kiválasztott egy saját, magyar nyelvű szépirodalmi könyvet, amelyet kint élő testvéreiknek, a testvériskola, Téka Alapítvány könyvtárának adományoztak. A sport sem maradhatott ki a programok közül, ezért kint tartózkodásuk ideje alatt focimeccseket, majd az erdélyiek Pécsre látogatásakor visszavágót, illetve egy kosármeccset is szerveztek.

1487344_839365796148302_2629092284506050746_n

Az erdélyi vendégek a pécsiek utazása után pont a Nemzeti Összetartozás Napját követően érkeztek a pécsi iskolába. Ahogy megérkeztek a diákok, részesei és egyben szereplői is lehettek a Határtalanul! projektnap keretében az erre az alkalomra készült műsornak.

– A sporteseményeken kívül egy facsemete is emlékeztet ittlétükre, amelyet a diákok közösen ültettek el az iskola udvarán – teszi hozzá dr. Pap Gáborné.

Deák cikk 1

Az utazás valamennyi diák emlékezetébe mélyen bevésődött. Mind az erdélyi gasztronómia, a népművészet, az izgalmas építészet, a sóbánya, a Tordai-hasadék, a gyönyörű táj és nem utolsósorban az összefogás és a vendégszeretet örök emlék marad a pécsieknek. Ez a barátság mindenképpen hosszú távú lesz a két iskola között, erre tanúbizonyság a könnyes búcsú és az együtt töltött örömteli percek.