Formabontó uszodatervvel nyert a pécsi gépész

Korhecz Lilláról, a kétdiplomás pécsi tehetségről nem először írunk; tavasszal különleges radiátortervével nyerte el az Országos Tudománykommunikációs Verseny különdíját, a napokban pedig a párátlan uszodákról írt kiváló diplomamunkájáért díjazta a Magyar Épületgépészek Szövetsége.

hirdetés

Korhecz Lilla 2013-ban ipari termék- és formatervező mérnöki szakon kezdte felsőfokú tanulmányait, majd ahogy ráébredt a műszaki tárgyak iránt érzett szeretetére és képességeire, elkezdte párhuzamosan az épületgépészetet is. Lilla tavaly diplomás ipari termék- és formatervező lett, nyáron épületgépészetből diplomázott.

Idén áprilisban egy modern fűtőtesttel lett különdíjas a pécsi tervező a Nők a Tudományban Egyesület által életre hívott Országos Tudománykommunikációs Versenyen, ahol 12 magyar fiatal szállhatott versenybe a dobogó legfelső fokáért. A Sci-ndikátor pályázaton egyetemisták és PhD-hallgatók vehettek részt, a többkörös elbírálás végeredményeként pedig Korhecz Lilla, a PTE hallgatója lett a különdíjas.

– Épületgépész fiúk között mozogtam egyetem alatt, akiknek a dizájn annyira nem fontos. Így jött az ötlet, hogy egy olyan tárgyat tervezzek, mely minden háztartásban megtalálható, és igen népszerűtlen; amit inkább el akarnak dugni és nem pedig megmutatni. Ezért terveztem meg a színeiben is változtatható, forgatható lamellás radiátort, ami nemcsak formailag, hanem gépészetileg is megállja a helyét, valamint szerkezeti megoldásában is innovatív – nyilatkozta lapunknak a pécsi lány tavasszal, az Országos Tudománykommunikációs Versenyen elért helyezése után.

Siker, siker hátán

Pár hónap telt csak el, Lilla újabb elismerést zsebelhetett be. A hazai felsőoktatási intézmények a szerintük legjobb, hallgatók által készített szakdolgozatokat jelölik a Magyar Épületgépészek Szövetsége díjára és a legkiemelkedőbbnek ítélt diplomamunkát a szövetség pénzjutalommal és oklevéllel honorálja.
Korhecz Lilla szakdolgozatában a Szegedi Sportuszoda légtechnikáját tervezte meg. Nagy tervezési feladat volt, mivel nincsen rá magyar szabvány, ezért egy német szabványra épülő tervezési segédletet használt.

– Tervemben a hivatalos magyar szabvány kidolgozását és bevezetését javaslom. Uszodák ködtelenítése során nagy térfogatáramú levegőt mozgatunk meg, ez sok energiabefektetést igényel, ezért kiemelkedően fontos, hogy körültekintően, energiatudatosan tervezzünk. Uszodák esetén alapvető elvárás a keletkezett pára elszállítása, a kellemes belső légállapot biztosítása és az épületszerkezetek védelme. Ezeknek a követelményeknek együttesen, gazdaságos üzemeltetés mellett kell teljesülniük – mondta. Hozzátette, hogy annak ellenére, hogy a jelenleg felújítás alatt álló szegedi uszoda tervezésébe már nem fér bele Lilla terve, a téma nagyon tetszett nekik, így hiába vesztette “aktualitását”.

Lilla elárulta lapunknak, hogy azért választotta ezt a témát, mert komplex tervezési feladat, ami a szakágak szoros együttműködését kívánja meg. Folyamatos és hatékony kommunikációra van szükség, hogy a végeredmény egy jól működő, fenntartható létesítmény legyen.