A pécsi templom, ami egy iskolának köszönheti a létét

A két világháború között épült a Pius-templom, eredetileg a jezsuita gimnázium számára. Ma az egyetem veszi körbe, nem véletlenül a fiatal hívők egyik kedvelt helye, és az sem véletlen, hogy itt rendszeresen vannak angol nyelvű misék is.

hirdetés

Még az 1910-es évek elején adományozott a püspöki szőlőből egy jelentős részt a jezsuitáknak Zichy Gyula pécsi püspök. Itt épült meg a gimnázium és kollégium, de egyre nagyobb szükség volt saját templomra is. Ez lett végül Jézus Szíve, más néven Pius-templom, és ez egyben a magyarázat is arra, hogy miért öleli így körbe az egyetem épülete (amely eredetileg a gimnázium volt.)

A Pius-templom 1935-ben – a 400 ágyas klinika természetesen még nyomokban sem létezett (Fotó: jezsuita levéltár)

Mint a Jézus Szíve plébánia honlapjáról is kiderül, a tervek elkészítésével Fábián Gáspár műépítészt bízták meg, aki a templomot tudatosan neoromán stílusban álmodta meg. A város vallási múltját, kultúráját jelképező román kori székesegyház és a korszak egyházművészete is a stílusjegyek életben tartását sugallta, írja a plébánia honlapja. Bár a gimnázium már az 1910-es években is működött, a templom megépítésére csak jóval később került sor: 1927-ben tették le az alapkövét. Jól mutatja, hogy Zichy Gyula mennyire fontosnak érezte az eseményt, hiszen annak ellenére eljött, hogy már nem pécsi püspök, hanem kalocsai érsek volt.

A Pius-kollégium a két háború között, már a templommal (Fotó: JPM gyűjtemény)

A templom három évig épült, 1930. június 9-én, Pünkösdkor szentelték fel, noha a tornyok ekkor még nem érték el a mostani magasságukat, azok csak novemberre “nőttek” 42 méteres magasságba.

“Ez a templom rendkívül nehéz időben, gondok és küzdelmek között megszületett. Fehér falai Pünkösd hétfőjén már imára várják a hívőket. Miként ez az ország, úgy ez a templom is csonka még. Kettős tornya hiányzik, de hiányos vagy egészen ideiglenes a templom felszerelése és berendezése. Amerre a szem tekint, ebben a templomban a szegénység, a csonkaság kiált részvétért. De így szegénységében, csonkaságában is szép ez a templom, hatalmas”  – számolt be a templom helyzetéről a Dunántúl című lap 1930. június 8-án.

Ilyen volt a templom a felújítás előtt, pár éve
És ilyen ma, újra hófehéren, mint az építésekor

Tehát bár maga a templom 1930-ra már használhatóvá vált, a belső berendezés több eleme csak a későbbiekben készült el. A templomban több szobor is található, köztük a névadó Szent X. Pius pápáé, és talán nem meglepő, hogy szobrot kapott az alapító, Zichy Gyula püspök is. A templomban egy Pécsett készült Angster-orgona hangjai csendülnek fel.

Az elmúlt időszakban komoly felújításon esett át a templom, az egyházmegye és a plébánia saját forrásából, a hívek és a szakminisztérium támogatásával összesen 90 millió forintot tudtak rákölteni, ebből megszépült a külső, déli homlokzat, a tornyok, a lépcsők. Erre szükség is volt már, hiszen a tornyok építése óta a homlokzatot nem újították fel. 2016 decemberében áldotta meg Udvardy György pécsi megyéspüspök az immár ismét hófehér templomot.

Stílusában tudatosan emlékeztet a középkorra

Amely kifejezetten kedvelt a hívek körében, és az egyetem közelsége miatt sok a fiatal is a betérők között. A külföldi diákok számára rendszeresek az angol nyelvű misék is.