Egy hónap a flamenco jegyében Pécsett

A Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programba illeszkedő rendezvénysorozat egy hónapon át a flamenco jegyében ünnepli a létezés mindennapjait. A „Fiesta” jelentése: ünnep. A flamenco nem csupán egy „spanyol tánc”, sokkal több ennél: tradíció, életforma.

hirdetés

A Flamenco Fiesta egy hónapja alatt megismerhetjük a flamenco zenei és mozgásvilágát, az andalúz gasztronómiát, de e táncnak a  filmművészetben, a színjátszásban és a képzőművészetben betöltött szerepéről is sokat megtudhatunk.

A programok összeállításakor a szervezők szem előtt tartották, hogy a flamenco minél több arcát mutathassák be olyan előadók, művészek és alkotások segítségével, akik és amelyek a saját területükön professzionálisak és hitelesek. A Flamenco Fiestát a Pécsi Flamenco Egyesület szervezi. A három éve működő civil szervezet tevékenysége főként tánckurzusok, előadások, rendezvények szervezéséből áll. A Flamenco Fiesta 2010-ben hagyományteremtő szándékkal jött létre.

A szervezők a jövőben évről évre egyre magasabb színvonalon, egyre több külföldi művész részvételével kívánják megrendezni a fesztivált. Céljuk, hogy nagyobb ismertséget és elismerést vívjunk ki a flamenco számára a pécsi, valamint a hazai kulturális életben. Azt szeretnék, hogy a flamenco ne „spanyol néptáncként” éljen a köztudatban, hanem a valós képet tükrözve, kortárs művészeti ágként, s méltó helyet és hangsúlyt kapjon a pécsi és a magyarországi kulturális rendezvények, fesztiválok kínálatában.

Program:

Szentgyörgyi Erika festőművész „Flamenco” című kiállítása
Július 2-21.
Gebauer Galéria, Civil Közösségek Háza, Szent István tér 17.

La Sed Gitana /Novi Sad – Szerbia/ Flamenco est
Július 10., szombat, 21.00
Anna-udvar, Anna u. 17.
Belépőjegy: 1500 Ft, www.pecsiszabadterijatekok.hu

Mencori Társulat /Budapest/ …És újra tavasz…
Július 24., szombat, 21.00
Anna-udvar, Anna u. 17.

Intenzív flamenco tánckurzus – kezdő és haladó szinten – július 25-31.

Modern tánctechnikákat, flamenco kartechnikát (brazeo), lábtechnikát (zapateado), ritmus- és mozgáskoordinációs gyakorlatokat, valamint koreográfiákat tanulhatnak a résztvevők. A nap végén kötetlen hangulatú órákon flamenco történettel, zeneismerettel, palmas (taps) és compas (ritmus), valamint interpretációs és improvizációs gyakorlatokkal foglalkozunk.

A kurzust Inhof Katalin flamenco táncművész vezeti, modern tánctechnikákat Burkus Bernadett tanít.
Bővebb információ: /órarend, részvételi díj/ és jelentkezés: www.flamecopecs.hu
Nagy Eszter 20/466-0900, vagy flamenco.pecs@freemail.hu

Filmvetítések

Július 5., hétfő, 21.00 Vengo (2000) r.: Tony Gatlif
Valamennyien mélyen benne élnek saját kultúrájukban. Csak ösztönösen tesznek bármit is. Ízig-vérig andalúzok.  A Vengo róluk szól: egy kiáltás, egy dallam, egy himnusz az élethez, szerelemhez, a feleslegesen ontott vérhez. Himnusz Andalúziához.

Július 12., hétfő, 21.00 Vérnász (1981) r.: Carlos Saura
Carlos Saura első zenés filmjeinek egyike a vérbeli spanyol hagyományokat, ezen belül pedig elsősorban a flamencót kelti életre. Federico Garcia Lorca világhírű drámájának táncos adaptációja a szenvedélyes szerelem és a lakodalom világába kíséri a nézőt.

Július 19., hétfő, 21.00 Carmen (1983) r.: Carlos Saura
Bizet Carmen című operájának táncos változatát állítják színpadra, de a valóság és a darab története lassan összemosódik. A rendező halálosan beleszeret Carmenbe, de a szenvedélyes szerelmet lassan elpusztítja a féltékenység és a gyűlölet…

Július 26., hétfő, 21.00 Flamenco (1995) táncfilm r.: Carlos Saura
Carlos Saura csodálatos filmjében háromszáznál több művész – zenészek, énekesek, táncosok sokasága – idézi fel a flamenco varázslatos világát.

Helyszín: EgzoTee Kertmozi, Király u. 26.
/Ingyenes program/

„Egy férfi” – Pécsi Flamenco Egyesület és a Játszótér Egyesület közös előadása
Dominikánus Ház, Színház tér 2.
Július 16. péntek, 18.00
/Ingyenes program/

Andalúz Vacsoraest
Július 8. csütörtök, 19.00
Pezsgőház étterem, Szent István tér 12.
Asztalfoglalás: 72/522-599

Közreműködik: Keck Mária flamenco táncos

Sherry és Flamenco
Július 31., 20.00
Monte Cristo Café, Rákóczi u. 28.