Nem átverés! Ezért bolondok napja a bolondok napja

Április elsejei illusztráció 1909-ből (Forrás: Cultura.hu)

Április elseje az a nap, amikor rádióból, tévéből, újságokból és az internetről származó híreket érdemes fenntartásokkal kezelni. Ha lenne a bolondok napjának kabalaállata, az tuti, hogy a kacsa lenne. Mindenki tudja, hogy ez a tréfák napja, csak nem mindenki szereti. De vajon miért is bolondozik a fél világ ilyenkor?

hirdetés

Nem tudjuk, honnan ered

Sok magyarázat létezik arra, hogy miért is ünnepeljük viccekkel ezt a napot, az egyik leguncsibb ilyen elmélet szerint az áprilisi tréfás, csalóka időjárásban kereshető, de ezt inkább hagyjuk is. Sokkal izgalmasabb magyarázat az, hogy a bolondok napja a középkori Franciaországból ered, ahol április elsején kezdődött az év. Az újévet ajándékozással ünnepelték ekkor. Január elseje csak 1564-ben lett először az újév napja, de az ajándékozás szokása megmaradt április elsején, csak épp apránként vicces semmiségeket kezdtek egymásnak vásárolni az emberek, hiszen mégis csak egy kamu-újévről volt szó.

Április elsejei illusztráció 1909-ből (Forrás: Cultura.hu)
Április elsejei illusztráció 1909-ből (Forrás: Cultura.hu)

Egy másik elmélet szerint a Német-Római Birodalomban kezdődött az egész, amikor az 1530-as augsburgi birodalmi gyűlésen úgy döntöttek, hogy 1540. április 1-jétől egységes lesz a pénzverés. A csalók egyből rá is ugrottak a lehetőségre, és hamisítási kísérletekbe fogtak, de nem lett semmi a dologból. Az egyik legérdekesebb magyarázat az, hogy az bolondok napja az ókorból ered, amikor április elsejét őrült és féktelen bulival ünnepelték, amelyen úr és szolgája egy napra szerepet cserélt.

Brit gyerekek tréfálnak meg egy felnőttet (Forrás: Cultura.hu)
“Ah! Maga április bolondja!” – Brit gyerekek tréfálnak meg egy felnőttet (Forrás: Cultura.hu)

Más ókor-párti elméletek szerint a szabin nők elrablásához köthető a nap. A szabinokat ugyanis az áprilisi Neptun-ünnepre hívták Rómába, hogy aztán becsapva őket elragadják lányaikat és asszonyaikat. Egy másik magyarázat szerint a szokás a húsvéti passiójátékokból ered, amelyekben Krisztust pere során Kajafástól Pilátushoz, onnan Heródeshez, majd megint Pilátushoz küldözgetik, a Megváltó rohangálását pedig ilyenkor kárörömmel nézték végig. Évente egyszer ezen a napon megszeghették a normákat örömet szerezve maguknak.

Ledózerolták az Eiffel-tornyot

Régi népi tréfa volt április elsején elküldeni valakit boltba szárított hóért, galambtejért, kakasfogért vagy éppen szúnyogzsírért. Az újságok megjelenésével durvult el az április tréfahullám. Az egyik legjobb 1878-ban esett meg, amikor az amerikaiak elhitték például, hogy a fonográf után Edison olyan találmánnyal áll majd elő, ami a földet gabonává, a vizet borrá változtatja, így megoldja az éhezés kérdését.

The-Eiffel-Tower-History
Épp bontják az Eiffel-tornyot? (Forrás: Hetedhétvilág)

Ennél erősebb a következő: egy múlt századi francia újság el tudta hitetni az emberekkel, hogy ledózerolják az Eiffel-tornyot. A toronynál megjelent vaskereskedők nagyot koppantak. Egy brit tévécsatorna pedig 1957. április 1-jén svédországi spagetti-termésről adott hírt, amelynek hatására állítólag sokan keresték meg a csatornát azzal, hogy spagetti-fát akarnak venni.

A média tréfáival van azonban van egy kis baj, ugyanis az emberek gyorsan hozzájuk szoktak. Annyira, hogy számos esetben az igazi híreket sem hiszek el ezen a napon. Így történhetett meg 1946-ban, hogy egy földrengést követő szökőárról sokan nem vettek tudomást, mivel álhírnek hitték a figyelmeztető cikkeket. Több mint 15-en haltak meg.

Lady Gaga Pécsre jött

A közelmúltban a pécsi és baranyai médiumok is megvillantották humorérzéküket bolondok napján. Tavaly a bama.hu viccelődött el azon, hogy a Magasházat nem bontják, hanem építik. Ennél az akkor kissé túlságosan is kézenfekvő poénnál sokkal erősebb volt a Pécsi Napilap 2011-es tréfacikke, amelyben azt a kamuhírt terjesztették el, hogy a pécsi kesztyű reklámforgatása miatt a városba érkezett Lady Gaga, aki a pogányi reptéren szállt le magángépével.

Lady Gaga a pécsi reklámforgatásán
Lady Gaga a pécsi reklámforgatásán

A Mohácsi Újság is nagyot dobott 2014-ben, amikor hírül adták, hogy kiemelték a Duna mélyéről az ott 1945-ben elsüllyedt világháborús német tengeralattjárót, aminek a létezéséről „csaknem egy éve tudnak, de a roncsvadászoktól tartva a kiemelés megszervezéséig titkolták a szenzációs felfedezést”. Egy külön cikkben kellett elmagyarázniuk, hogy bizony csak vicceltek.

Forrás: Múlt-Kor, Pécsi Hírek, Mohácsi Újság.hu, Pécsi Napilap, Bama