Támadnak a bőrszerkók és az élénk színek Pécsen

Idén az energikus színek, a gótikus csipkék és a szőrmék hozták lázba a nők millióit. A ruhákat a merész, aszimmetrikus formák és a bohém visszatérő minták jellemezték. Persze a vagány bőrholmik sem hiányozhattak a boltok polcairól, de jövőre durvul a helyzet: 2013-ban akár tetőtől talpig bőrcuccba bújhatunk – mondja a pécsi stylist.

hirdetés
Uránia Mozi

Hiába nézünk sokszor ferde szemmel az öltözködési trendekre, és az abszurdnak tűnő ruhakölteményekben riszáló modellekre, jobb, ha tisztában vagyunk vele, hogy a divatot mi, azaz a társadalom alakítja – meséli Lánczos Benkő Tímea pécsi stylist.

– A trendek kialakulását tulajdonképpen a többség igényei teszik szükségessé. Általában elmondható, hogy ott keletkeznek, ahol egyszerre nagyobb kreatív “embertömeg” működik együtt. Ez azonban még nem elég ahhoz, hogy egy új divatirányzat szülessen – teszi hozzá Tímea. Szükség van valamire vagy inkább valakikre, akik kifejezetten trendek létrehozásán munkálkodnak. Ők a trendalkotók. Az ő dolguk, hogy megfigyeljenek, elemezzenek, stílusokat és gondolatokat ötvözzenek, egyeztessenek és kalkuláljanak. Bármilyen meglepő, ők már a 2014-es őszi/téli kollekció főbb vonalaival és színeivel is tisztában vannak.

Jönnek a dögös rucik!

Számos iparágban, tudományos területen, szolgáltatásokban, sőt a gazdaságban és a
politikában is léteznek trendek. A kereskedelem azon területein, pedig ahol a dizájn, az esztétikum, illetve az érzelmekre ható termékek értékesítése folyik, különösen jelentős szerepük. Legjellemzőbb példák erre a divat világa, a kozmetikumok, a lakberendezés és nem utolsósorban a virágok, ajándéktárgyak és dekorációs termékek piaca.

És mindez bizony üzlet, mégpedig nagyon komoly. Egyes cégek kifejezetten azért jönnek létre, hogy trendeket alkossanak, és azokat értékesítsék. És, hogy mit kalkuláltak ki nekünk a trendalkotók 2013-ra?

Jövőre elég sokrétű lesz a divat. Ami az öltözködést illeti, a fekete-fehér kontrasztos
ruhák nagyon népszerűek lesznek. Ez azért lesz nagyszerű, mert talán mindenki ruhatárában megtalálhatóak a színek, így nem kell kerül majd súlyos tízezrekbe, ha divatosak akarunk lenni. Ám a nagyon színes, élénk – zöld, kék, sárga – összeállítások is teret hódítanak. Tavasszal visszatér a nagyon letisztult fehér szín, romantikus selyemmel és csipkével kombinálva. A blúzokat, szoknyákat, és blézereket pedig fodorral díszítik a tervezők.

A cipődivat változásai leginkább a sarkaknál jelentkeznek majd – a legkülönbözőbb megoldások várhatóak. A nyakláncok, karkötők rojtokban fognak pompázni, míg a táskák átlátszóak lesznek – mondja Tímea.

Ez lesz a trend jövőre!

Tehát hölgyeim, jobb lesz vigyázni, mielőtt bármit a táskánk mélyére rejtenénk!

Egyelőre azonban nincs mitől tartani, az átlátszó retikül még nem fenyegeti a pécsieket. A stylist jóslata szerint fél-, egy év múlva várható a felbukkanásuk. Átlagosan ennyi idő kell ugyanis, amíg a legfrissebb trendek a vidéki városokba is eljutnak. Budapesten hamarabb, – a megjelenéstől számított fél éven belül – már megjelenik a következő szezon kreálmánya, de később is a fővárosban élők követik jobban a trendeket– mondja a szakember.

– A jobb fizetéseknek is betudható ez, a több kulturális eseménynek, a külföldi turistáknak
valamint annak, hogy a fővárosban jóval több „fast fashion” bolt van, mint a vidéki városokban. Azt viszont nem gondolom, hogy igényesebb emberek élnek Budapesten, egyszerűen több hatás éri őket, ami miatt bátrabbak az öltözködés terén is – így Tímea.

A vidéki nagyvárosokban inkább a letisztultabb, konszolidáltabb formák és ruhadarabok hódítanak. Ám ez nem is feltétlenül baj – mondja Tímea. Öltözködésünkkel úgyis akkor érhetjük el a legütősebb hatást, ha egyedi és önkifejező. A szakértő tanácsa tehát: inkább legyünk inkább stílusosak, mint trendik.

1 hozzászólás

Comments are closed.