Imádnak lovagolni a pécsi gyerkőcök

A gyerekek megszerethetik a lovaglást

Kalandos napja volt hétfőn a Nevelési Központ általános iskolás diákjainak, hiszen lóra pattanhattak, lovaskocsira szállhattak és megismerkedhettek kicsit a lovaglás mikéntjével is!

hirdetés

Nem mindennapi látvány fogadta a Nevelési Központ környékén sétálókat hétfőn: boldog kisgyerekek lovakon és lovaskocsin ügettek az iskola mellett. Persze nem véletlenül lepték el lovak az intézmény melletti parkot.

A gyerekek így könnyen megszerethetik a lovaglást

A Dél-dunántúli Lovas Egyesület 2017-től 2019-ig tartó, lovaglást népszerűsítő, lovas közösségeket építő és fejlesztő pályázati projektjének egyik állomása volt a Nevelési Központnál megrendezett „A ló az iskolába megy” című program, melynek során a suli több mint száz kisdiákja pattanhatott nyeregbe és tapasztalhatta meg, hogy milyen lovon ülni, milyen lovaskocsival utazni.

Az alpolgármester is segített

Az eseményen Őri László, Pécs alpolgármestere emlékeztetett arra, hogy a kormány 2012-ben indította el a Kincsem Nemzeti Lovas Programot, melynek legfőbb célja az, hogy a lovas turizmust élénkítse és hogy a lovaglást népszerűsítse a fiatalok körében. A lovas programba jól illeszkedik a Dél-dunántúli Lovas Egyesület május 29-i általános iskolai lovaglása is.


– Az a célunk, hogy a fiatalokkal megismertessük a lovaskultúrát és lovas hagyományokat, hiszen mikor lovas hagyományokat ápolunk, igazi magyar hagyományokat ápolunk. Öröm látni, hogy olyan kisgyerekek is lóra ülnek ezen a programon, akik még soha nem próbálták a lovaglást – mondta Őri László.

A magyar hagyományokat is népszerűsítik az iskolai lovaglással

Pap András, a Dél-dunántúli Lovas Egyesület elnöke kifejtette, hogy a lovaglás szerepe a fiatalok életében azért fontos, mert döntően és jó irányba befolyásolhatja a gyerekek testkultúráját, szellemi képességeiket. Kiemelte, hogy céljuk az, hogy az állatok és a lovak iránti ösztönös gyermeki szeretetet aktivitássá fordítsák át: az iskolai lovaglás után tehát a kicsik ellátogathatnak szüleikkel a Pécs-környéki lovas iskolák, lovardák egyikébe, hogy komolyabban megismerkedjenek ezzel az egészséges, felszabadító kikapcsolódási és sportolási formával.

Imádták a programot a kicsik!

A lovaglás mellett az egyesület tagjai a kisiskolásoknak külön előadásokat is tartanak a lovakról, a magyar lovas hagyományokról, a lovaglásról és a hagyományos magyar huszáréletről.