Idősektől csaltak ki pénzt a kisvejkei férfiak

Egy áramszolgáltató cég munkatársainak adta ki magát két férfi, akik így pénzt tudtak kicsalni időskorúaktól. A komlói rendőrök most a nyomukra bukkantak.

hirdetés

Több rendbeli lopás és csalás miatt nyomoznak a rendőrök egy 33 és egy 19 éves kisvejkei férfi ellen, akik még tavaly, 2018 októbere és decembere között loptak idősektől. Az akcióik során a fiatal férfi általában a kocsiból figyelt, míg társa idősekhez csengetett be az áramszolgáltató munkatársának kiadva magát. Munkálatokra hivatkozva kért előleget, de olyan is előfordult, hogy az áldozatok figyelmét elterelve pénzt lopott tőlük.

A komlói rendőrök 2019. május 6-án fogták el a 33 éves férfit, társát másnap. Kihallgatásuk után őrizetbe vették őket, majd letartóztatták a két fifikás tolvajt.

A rendőrség egy kis segítséget is nyújtanak az időseknek:

A trükkös lopások módszere általában azonos, megvalósításuk azonban változó lehet. Az elkövető, vagy elkövetők a helyzetnek megfelelően változtatják azokat a történeteket, amelyekkel megtévesztik áldozataikat.

A tettesek kihasználják, hogy az idős emberek készségesek, hiszékenyek, többnyire egyedül élnek, ebből fakadóan nem okoz nehézséget az ellenállásuk legyőzése. Az óvatlanság, a túlzott bizalom gyakori áldozati magatartás. Első lépésben valamilyen valósnak tűnő indokkal becsenget a szélhámos, és megnyerő szavakkal kér bebocsátást a kiszemelt áldozat lakásába.

Az alábbi néhány ajánlással szeretnénk segítséget nyújtani az ilyen esetek elkerüléséhez:

– Ne engedje be a lakásába, bármilyen indokkal is érkezik!

– Amennyiben a hívatlan „vendég” akarata ellenére belépett az otthonába, ne hagyja egy pillanatra sem felügyelet nélkül! Lépjen fel határozottan, akkor feltehetően meghátrál, és távozni kényszerül!
– Bárkinek is mondja magát (akár hivatalos személynek), minden esetben kérjen igazolványt, és hívja fel azt a szolgáltatót, szervet, amelyre hivatkozik!

– A kerítésen, zárt bejárati ajtón keresztül kérdezze ki az érkezőt, hogy miért jött, és csak az állítás valódiságának ellenőrzése után nyisson kaput, ajtót!

– Aki rosszullétre hivatkozik, annak hívjon mentőt, vagy irányítsa a közeli orvoshoz, egészségügyi intézményhez! A pénzváltás trükkjével próbálkozót küldje a legközelebbi üzletbe!

– A közszolgáltatók sem díjbeszedést, sem visszautalást nem rendeznek készpénzben, átutalással intézik azt. Szakembereik csak indokolt esetben keresik fel a fogyasztókat, és erről előre értesítik az ügyfelet. A szolgáltatók alkalmazottjai minden esetben igazolvánnyal igazolják magukat.

Hirdetés