Egyre többet vásárlunk

Töretlenül nő a lakosság vásárlási kedve – írja a Napi Gazdaság.hu

hirdetés

Nem a vasárnapi zárva tartás, hanem a szezonalitás miatt drágulnak hétvégente a balatoni kis boltok, vélik. Szakértők a statisztikai hivatal által tegnap közzétett májusi kiskereskedelmi adatok alapján úgy látják, idén a lakossági fogyasztás lesz a GDP-növekedés egyik húzóereje.

Tizenöt-húsz százalékkal drágábban adják a hétvége közeledtével a napi fogyasztási cikkeket az üdülőkörzetekben lévő kis boltok, amelyek nyitva lehetnek vasárnaponként is. Vásárlók beszámolója szerint gyakori, hogy például a balatoni élelmiszerüzletekben a hét utolsó napján drágábban lehet kapni a mindennapi árucikkeket. Noha a legújabb felmérések szerint többen ellenzik a boltok vasárnapi zárva tartását, mint ahányan támogatják, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint az áremelés mégsincs összefüggésben a nyaralási szezonban éppen a főpróbáját élő nyitva tartási szabállyal.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap azt közölte, első becslése szerint májusban 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelemben eladott áruk mennyisége a tavalyi év azonos időszakához képest. Az ötödik hónap adatai alapján a KSH szerint stabilizálódott a belső piac növekedési üteme, mivel áprilisban 5, márciusban pedig 5,1 százalékos bővülést mértek az eladásokban az előző évhez képest. Az iparcikkek értékesítése 9,7, az üzemanyag-forgalomé 5,6 százalékkal emelkedett május során, viszont az élelmiszerboltokban csupán átlag alatti, 1,1 százalékos volt az eladott árucikkek mennyiségi növekedése.