Hírek és álhírek a BKK-hacker körül

Nagy port kavart annak a 18 éves fiúnak az ügye, akit az éjszaka közepén hurcoltak el a rendőrök, csupán azért, mert segíteni próbált a BKK-nak – legalábbis az ellenzéki média hírei szerint. Ez azonban távolról sem így történt, a történetnek a fele sem igaz – írja az Origo.hu.

hirdetés

A 24.hu azzal a címmel köszönt be, hogy “Éjjel vitték el a rendőrök a BKK-nak segítő fiút“, majd az Index is csatlakozott egy hasonló ferdítéssel, de a 444.hu sem maradt ki a buliból, csak a legolvasottabb “független” újságokat említve. Ezzel perceken belül sikerült megutáltatni az emberekkel a Budapesti Közlekedési Központot, a Facebook-oldalukat valósággal szétszedték, még külföldről is egyre több reakció futott be, írja az Origo.

A tényekről azonban elfelejtettek beszámolni ezek az írások.

Maga az érintett számolt be róla az RTL-nek, hogy valójában nem is éjjel, hanem reggel, és nem is elhurcolták, hanem szimplán becsengettek hozzá a rendőrök. Az ellenzéki sajtó nem igazán vette a fáradtságot, hogy elismerje a tévedés tényét, így ütközhetett a 24.hu is olyan ellentmondásokba, mint például az első mondatban használt szavaknál, miszerint az éjszaka közepén állították elő a 18 éves fiatalt, ezt rögtön a fiú nyilatkozata követte: “reggel hét órakor érkezett négy rendőr és közölték, hogy gyanúsított vagyok”.

A BKK alapvetően nem küldött rendőröket senkire, ugyanis a hackelést észlelő, a digitális bérletszolgáltatást üzemeltető cég, a T-Systems tett feljelentést. Ekkorra azonban már mindegy volt, a BKK-t darabokra szedték a valótlan tartalmú állításokkal.

Az RTL büszkén mutatta meg a megszerzett levelet a fiútól, de csak egy részét kivágva, egy egész bekezdést lefelejtettek róla, amiből például kiderült, nem ez volt az első ilyen esete a srácnak, és nem csak a BKK-t húzta le, hanem korábban a MÁV-ot és a Szerencsejáték Zrt.-t is. Korábban tehát ingyen szerzett magának vonatjegyet és a fogadóoldalakon illegálisan keresett pénzt.

A teljes cikk itt olvasható.