Íme Soros amerikai egyeteme: egy faház a semmi közepén

Képek támasztják alá a magyar kormány gyanúját, miszerint Soros György egyeteme, a CEU az Egyesült Államokban csak egy fiktív kampuszt tart fenn, és valójában Budapesten végzi a hálózat kiképzését – írja az Origo.

Soros György emberei fotókkal próbálják igazolni, hogy a Soros-egyetem (a CEU) egy létező amerikai egyetem, amely így joggal adhat amerikai diplomát Magyarországon – írja az Origo.

Nem semmi kampusz (forrás: Origo)

A CEU és a New York állambeli, Soroshoz köthető és általa támogatott Bard College között 2017. szeptember 8-án jött létre egy együttműködési megállapodás, melynek célja, hogy a CEU kampuszt létesítsen az Egyesült Államokban. A megállapodás szerint a CEU és a Bard College együttműködve, az oklevelet adó programok tantervét, a felvételi követelményeket, valamint a végzettség megszerzésének feltételeit közösen állapítják meg – írják.

A CEU honlapján fellelhető információ szerint a Bard College kampuszán mindössze egy akkreditált képzés indult el, amelynek témája az egyenlőtlenségek elemzése. A Bard College az Annandale-on-Hudson, New York államban lévő kisvárosban található, 400 hektáros területen. Gyakorlatilag a kisváros egészét az egyetem épületei fedik le. Itt kapott helyet a CEU is, a Barringer House-ban. Íme a Soros-egyetem (CEU) anyaintézménye:

Nem megszokott egyetemi épület, az biztos (forrás: Origo)

A CEU a Bard College Állampolgári Szerepvállalásért Központjával (Center for Civic Engagement – CCE) osztozkodik egy kis épületen. Úgy tűnik tehát, hogy a CEU nem rendelkezik valódi oktatási célokra alkalmas épülettel az Egyesült Államokban. A magyar felsőoktatási törvény minden külföldi egyetemre egyformán vonatkozik, amely szerint az az iskola adhat ki Magyarországon külföldi diplomát, amelyik az anyaországában is végez oktatási tevékenységet – írja az Origo.