14 C
Pécs
csütörtök, május 2, 2024
KezdőlapAbszolút NőPszichéEgyél és fiatalodj!

Egyél és fiatalodj!

Az étkezés talán az egyik legfontosabb dolog, melynek segítségével befolyásolhatjuk egészségi állapotunkat, illetve meghosszabbíthatjuk életünket. Éppen ezért érdemes tudatosabban átgondolni, hogyan állítjuk össze a heti menüt, és ha csak lehet, belecsempészni valamelyiket az alábbi alapanyagokból. 

Fokhagyma

A fokhagyma erősíti az immunrendszert, sőt az érrendszer legjobb barátja is, véd az érelmeszesedés ellen, vérnyomás-csökkentőként, bélfertőtlenítésre, és az emésztés segítésére is alkalmas. Fogyasztásával a vérnyomás bizonyítottan csökkenthető, az erek rugalmassága viszont növelhető. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterinjének szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert., továbbá véd az emlékezetvesztés és a depresszió ellen.

Fűszerként bármilyen főtételbe csodálatos, de a legjobban  akkor járunk, ha a fokhagymát nyersen fogyasztjuk.

fokhagyma

Zöld tea

A zöld tea az egyik legjobb antioxidáns-tartalmú csodaszer: többek között katekint és polifenolokat tartalmaz, amelyek hatékonyan tüntetik el a bőrről az öregedés látható jeleit, mindemellett megvédik a bőrt a káros környezeti hatásoktól. Itt az ideje tehát, hogy a napi kávéadagunknak legalább a felét lecseréljük a jótékony zöld teára, ráadásul így a koncentrálóképességünk is javulni fog, a zöld tea koffeintartalma ugyanis értékesebb, mint a kávéé. A kávé koffeinje a gyomorban szívódik fel, a zöld teáé viszont fokozatosan és a bélben. A tea koffeinje tehát egyenletesen és sokkal hatékonyabban élénkít: serkenti a szellemi teljesítőképességet, a gondolattársításokat, a koncentrálóképességet és elűzi a fáradtságot.

zöld tea

Zabpehely

A zab tele van olyan fontos tápanyagokkal, mint a B-vitamin, amitől erős és szép lesz a bőr, a haj és a köröm, a rengeteg rostról és fehérjéről már nem is beszélve. Egy bögre zabpehellyel már fedezhetjük a napi rostszükségletünk felét, ezáltal pedig csökkenthető az úgynevezett „rossz” koleszterinszint. A rost ezen kívül segíti az emésztőrendszer munkáját. Ásványi anyagokban gazdag, megtalálható benne az alumínium, a cink, a foszfor, a kálium, a kalcium, a kobalt, a magnézium, a vas, és magas a fehérjetartalma, valamint az elvárható antioxidánsok is megtalálhatóak benne. Vitaminok terén pedig a B- és E-vitamint érdemes kiemelni.

Jól tesszük, ha fogyókúra közben beiktatjuk az étrendbe, lassú felszívódású szénhidrátként ugyanis nem emeli meg hirtelen az inzulinszintet, vagyis tovább tart a jóllakottságérzet is.

zabpehely

Avokádó

Az avokádó gazdag egészséges, egyszeresen telítetlen zsírokban, ezért szív- és érvédő hatású, kiváló fehérjeforrásként pedig nagyon jó energiaforrás is egyben. Káliumtartalma magasabb a banánénál, ám sokkal kevesebb cukrot tartalmaz. Segítségével könnyebben szívódik fel szervezetünkben a kalcium, rosttartalma miatt pedig kitűnő méregtelenítő. Kalóriatartalma nem kevés, ám ez “jó kalória”, segít a fogyásban, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, kitűnő az antioxidáns hatása. E-vitamin tartalma kiemelkedő, mindemellett szuper lúgosító gyümölcs.

avokádó

Spenót

A spenót és a hozzá hasonló leveles zöldségek több energiát adnak, a K-vitaminnak köszönhetően erősebbek lesznek tőlük a csontjaink, és a szemünket is védi a lutein miatt. Magas a B-vitamin tartalma, így javul a szervezet zsír-, fehérje – és szénhidrát-anyagcseréje. Folsavban is gazdag, ami kifejezetten a várandós kismamák számára érdekes, ám ezen kívül a folsav fontos a vörösvérsejtek képződéséhez és a szervezet megfelelő aminosav szintéziséhez.

Vérnyomásszabályzó, csökkenti az alacsony vérnyomás okozta fáradságérzetet, véd a szív- és keringési rendellenességekkel szemben. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy bár sok vas található spenótban, ennek javát szervezetünk nem képes felszívni, a közhiedelemmel ellentétben a paraj tehát nem különösebben jó vasforrás. Alacsony energiatartalmának köszönhetően a fogyókúrás étrendben bátran fogyasztható. Érdemes nyersen enni, mert főzés hatására eltűnik belőle a vitaminok nagy része.

spenót

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő