Ráerősítenek a turizmusra: jön a Pécs-kártya

A közelmúltban nyert 50 millió forintos pályázati pénzt a TÉDÉEM Pécs Turisztikai Nonprofit Kft. a város turizmusának fellendítésére. A kétéves projekthez kilencmilliós önrész is szükséges, amelynek biztosításáról a legutóbbi közgyűlés döntött.

hirdetés

A program keretében igyekeznek kiaknázni a mai legkorszerűbb technika kínálta lehetőséget, valamint megpróbálják minél inkább összefogni a turizmusban érdekelt pécsi szereplőket a város vonzerejének növelése érdekében – dióhéjban így lehetne megfogalmazni a TÉDÉEM új – idén márciusban induló és 2014-ben záruló projektjének célkitűzéseit.

A város és térsége ismertségének növelésétől nemcsak a turistaforgalom növekedését, a gazdaság fejlődését várják, hanem a „pécsiség”, a városhoz kötődés és az itt lakók identitástudatának erősítését is.

Ennek eléréséhez például tervezik egy okostelefonokra letölthető Pécs-alkalmazás bevezetését, a marketing terén pedig egyértelműen az online eszközökre fektetik a hangsúlyt – internetes kampányokon és közösségi oldalakon keresztül. A városi rendezvényeket is segítik azok a bérelhető fapavilonok, amelyek szintén e pályázatból valósulnak majd meg. A turisták naprakész tájékoztatását további korszerű touch info készülékek és az információs táblarendszer továbbfejlesztése is szolgálja a jövőben – ismertették elképzeléseiket.

Új, Pécsről szóló kiadványok is szerepelnek terveik között – közölte Vágvölgyi Réka turisztikai projektmenedzser, így például egy hiánypótló imázs-kiadvány, valamint az Irány Pécs! turisztikai kalauz is.

A projekt egyik fő eleme pedig egy teljesen új koncepción alapuló, Magyarországon egyedülálló Pécs-kártya létrehozását is magában foglalja, amely – mint Vágvölgyi Réka rámutatott – nem a turistákra vonatkozó szokásos, tíz százalékos kedvezményeket tartalmazza.

A kártya szerintük példátlan nagy kedvezményeket fog biztosítani, de mivel a résztvevő felekkel e napokban folyik a szerződéskötés, a turisztikai projektmenedzser egyelőre ezekről részleteket nem kívánt közölni. Annyi azonban tudható, hogy az elfogadóhelyek között Pécs összes, turisztikai szempontból releváns szereplője, így szállodák, kulturális intézmények is szerepelni fognak.

Vágvölgyi Réka elmondta: a szerződéskötések a tervezett menetrend szerint folynak, s azok pontos részleteit március 13-án ismertetik a nagyközönséggel.

Ekkor fogják átadni ugyanis a Széchenyi téri Tourinform Irodát is, amelyet hatmillió forintos pályázati forrásból újítottak fel, a mai kor elvárásainak megfelelően. A helyiség bútorzata teljes mértékben megújult, ahogy az akadálymentesítésre is sor került a nemcsak a turisták, hanem a pécsiek által is igen kedvelt információs irodában.