A magyarországi németek elűzetésére emlékeznek

Forrás: Ungarnheute.hu

2012 óta hivatalosan is megemlékeznek január 19-én hazánkban az igazságtalan és embertelen eseményekről, melyek a Magyarországon jelenleg élő német nemzetiségi családokat ma is – joggal – érzékenyen érinti: a német közösségből 220-230 ezer embert telepítettek ki 1946 és 1948 között akarata és tiltakozása ellenére hazájából arra hivatkozva, hogy a német kisebbség kollektíven felelős a nemzeti szocializmusért és ezzel a II. világháborúért. 

hirdetés

Január 19. a magyarországi németek elűzetésének emléknapja. 1946-ban ugyanis ezen a napon hagyta el Magyarországot az első vonatszerelvény, amely az elüldözött, német nemzetiséghez tartozó lakosokat szállította “új hazájukba”.

A hazai németek országszerte az erre a napra szervezett megemlékezések útján adóznak a II. világháború végén, valamint az azt követő időszakban a kollektív bűnösség igaztalan vádja és elve alapján üldöztetést, kisemmizést elszenvedő magyarországi német közösség emberi jogokat súlyosan sértő és igazságtalan elűzetésének emléke előtt.

Baranya megyéből Füzes Miklós Forgószél című könyve alapján 20-22 ezer német nemzetiségű lakost telepítettek ki.

A szomorú és egyben felháborító történelmi eseményekről IDE KATTINTVA olvashatunk részletesen. 

A pécsi Lenau Házban található szobor is a magyarországi németek tömeges elűzetésére emlékeztet

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata a következő videóval emlékezett az ártatlanul elüldözött honfitársakra hivatalos Facebook-oldalán: 

Az országos német önkormányzat által szervezett hivatalos megemlékezésre pedig ezúttal a Fejér megyei Mányon került sor:

Baranya megyéből is rengeteg “svábot” telepítettek ki: 

Hirdetés