Aki homokba álmodta a Székelyfonót – interjú Cakó Ferenccel

Kodály Zoltán egyik legkülönlegesebb műve, a Székelyfonó a világon egyedülálló újítással tekinthető meg Pécsett: a nemzetközileg elismert Cakó Ferenc élőben készíti el a darabot megelevenítő homokanimációs előadását. A művészt a pécsi Kodály Központban augusztus 25-én látható, egyedülálló bemutatóról kérdeztük.

hirdetés

– Pontosan mit takar a homokanimáció, mire számíthat a közönség az augusztus 25-i előadáson?

– Kodály Zoltán Székelyfonójára élőben hozom létre a homokanimációt, ami teljes mértékben illeszkedik az éppen elhangzó dalbetéthez és szöveghez. A rajzot egy alulról megvilágított üveglapon készítem, amin jól csúsznak a homokszemcsék, ezért gyorsan lehet alkotni, maga a felület pedig ki lesz vetítve. A folyamatosan alakuló rajzolt világot, a hömpölygő képek sorozatát ahhoz tudom hasonítani, mintha egy rajzfilm készülne.

– Mit fognak ábrázolni ezek a képek?

– Az állandó átváltozások követik a darab cselekményét, lépést kell tartanom a zenével, ugyanakkor a rajzolásnak könnyednek kell lennie. Olyan szimbolikus világot teremtek a rajzokkal, ami egyrészt fedi a történetet, másrészt rendkívül különleges látványt nyújt. Sok népi motívumot használok, és különösen misztikusnak, szürreálisnak ígérkezik a mű során átszaladó halál motívum.

– Miért különleges az ön számára ez a bemutató?

– Megtisztelő felkérés egy ilyen nagy mű látványvilágát elkészíteni. Ez egy nagyszabású, összművészeti előadás lesz, ahol közreműködik a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Honvédkórus és a Misina Néptáncegyüttes. Tehát a zenészek, a kórus, a táncosok és a homokkép együtt alkot egységet, egészet. Szívügyem, amikor klasszikus zenét játszó nagyzenekarral vagy kórussal léphetek fel élőben, ilyen évente egyszer-kétszer szokott előfordulni. Most ez a legnagyobb, leghosszabb kihívás a számomra, ugyanis 74 percen keresztül folyamatosan alkotni és koncentrálni kell.

-Halász Kinga-

(x)