Átalakul a Szivárvány Gyermekház?

Bár csak nemrégiben került át a Pécsi Kulturális Központhoz az uránvárosi Szivárvány Gyermekház fenntartása, az évi sok ezer kisiskolásnak programokat kínáló intézmény sorsa ismét változhat. A főként oktatási területen szolgáltató ház akár a Mecsekaljai Iskolaközponthoz is átkerülhet.Néhány hete jelent témát a városházán, hogy miként folytathatja működését az évi 30 millió forintból, tizenkét alkalmazottal működő, háromezer négyzetméteres intézmény. A kéttucatnyi szakkör és csoport tevékenységét befogadó gyermekház további sorsa azért foglalkoztatja a kulturális központot, a vezetőséget és az önkormányzatot, mert profilja szerint jobban illeszkedhetne az oktatási intézményhálózatba, mint a kulturálisba.

hirdetés

A vidámpark, a kisvasút, a balatoni táborok és a KRESZ-park kezelését is ellátó Szivárvány Gyermekház igazgatója, Horzsa Gábor lapunknak elmondta: még ő sem tudja, hogyan fog kinézni az intézmény jövője, az azonban szerinte több előnnyel járna a ház számára, ha külön utakat járna. Mint mondta, nem tartja rossz ötletnek azt a nemrég napvilágot látott elképzelést, amely szerint a Mecsekaljai Iskolaközponthoz kerülne át az intézmény. Ezzel szerinte anyagilag biztosabb környezetben működhetnének, s fő profiljuk, azaz a gyermekprogramokkal, szakkörökkel kapcsolatos munkájuk fejlődhetne.

Laknerné Brückler Andrea, a jelenlegi fenntartó Pécsi Kulturális Központ igazgatója lapunknak az ügy hátterével kapcsolatban azt mondta, egy önkormányzati döntéssel kapcsolták a központhoz a gyermekházat. Mindaddig, amíg más döntés nem születik, igyekeznek lehetőségeikhez mérten a lehető legjobb színvonalon biztosítani a ház működését. Elmondta ugyanakkor: a  kulturális szféra átalakítása jelenleg is folyamatban van, de az már most látszik, hogy a források előteremtése komoly erőfeszítéseket igényel majd.

Kerestük a városházát is, ahol Staub Ernő, az Oktatási és Kulturális Referatúra vezetője annyit mondott: semmilyen olyan konkrét lépés nem indult még el a hivatalban, amely befolyásolná a gyermekház működését. Lengvárszky Attila, az oktatási és kulturális bizottság tagja azt mondta: a ház további helyzetét, fenntartását, üzemeltetési formáját, hátterét illető összes lehetőséget vizsgálják az önkormányzatnál. A végső döntést márciusban hozhatják meg az intézménnyel kapcsolatban – tette hozzá.