Baranyában volt a leghidegebb, nincs elzárt település

A hideg idő és a síkos utak miatt az ország számos pontján volt szükség tegnap is a katasztrófavédelem és az együttműködő szervezetek, valamint a közműszolgáltatók szakembereinek és a karitatív szervezetek segítségére.

hirdetés

Mint azt a katasztrófavédők írják, továbbra is tizennyolc megye és a főváros területét fedi hótakaró. A legvastagabb hóréteg jelenleg Heves megyében van, ott helyenként 20 centiméteres a hótakaró. A készenléti szolgálatok beavatkozását igénylő hófúvás nem alakult ki.

Kedden kissé enyhült az idő, a legalacsonyabb hőmérsékletet, -9 fokot Baranya megyében mérték.

Tegnap összesen 72 embert sikerült a téli időjárás káros következményeitől megmenteni, közülük húszat a kihűléstől. A mentők negyvenkilenc embert láttak el, ők a síkos úton, illetve közúti és egyéb balesetekben sérültek meg, kórházi ellátásban három embert kellett részesíteni.

A hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők, a közútkezelők és a karitatív szervezetek tegnap összesen 859 szakemberrel és 406 eszközzel vettek részt a téli időjárással összefüggő különböző káresetek felszámolásában.

Jelenleg nincsen elzárt település vagy lezárt útszakasz az országban, és a közművek működésének zavaráról sem érkezett bejelentés. A tartósan hideg idő miatt nő a kihűlés veszélye, ezért felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy mindenkinek szerepe és felelőssége van a sérülések és a tragédiák megelőzésében. Ha közterületen a kihűlés veszélyének kitett embert látnak, értesítsék a készenléti szolgálatokat vagy civil szervezeteket, továbbá figyeljenek a környezetükben élő rászorulókra.