Buda-Cash: felelősöket keresnek?

A tanácstalan ügyfelek végre hozzájuthatnak a pénzükhöz

A parlament gazdasági bizottságában hallgatná meg a Fidesz a Buda-Cash-ügy miatt a szocialista kormányok három pénzügyminiszterét, László Csabát, Draskovics Tibort és Veres Jánost, továbbá Antali Károlyt, a Buda-Cash volt felügyelőbizottsági (fb) elnökét és Farkas Ádámot, a pénzügyi felügyelet korábbi vezetőjét.

hirdetés

A Fidesz-frakció az MTI-nek pénteken küldött közleményében azt írta: a gazdasági bizottság hétfői ülésén László Csabát és Draskovics Tibort azért hallgatnák meg, mert kezdeményezésükre törölték el a brókercégek korábban kötelező kétévenkénti helyszíni ellenőrzését. Várják a tanácskozásra Veres Jánost is, aki “a korábbi két év helyett csak ötévenkénti ellenőrzést írt elő a brókercégeknél”.

Az ülésre szintén meghívott Antali Károlytól, a Buda-Cash volt fb-elnökétől, a Bajnai-kabinet kormánybiztosától azt kérik, mondja el, mit tudott a csalásokról, és tájékoztatta-e erről Bajnai Gordon akkori miniszterelnököt – közölték.

A kormánypárti képviselőcsoport hozzátette: várják a gazdasági bizottságba Farkas Ádámot, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) Bajnai-kormány idején kinevezett elnökét is. Indoklásul emlékeztettek, hogy az ő vezetése alatt végezték el 2010 májusában a Buda-Cash helyszíni ellenőrzését, és mindent rendben találtak, holott “már akkor tízmilliárdok hiányozhattak a keményen dolgozó kisbetétesek pénzéből”.

“Mindannyiuknak válaszolniuk kell, miért könnyítették meg a brókercégek garázdálkodását, mit tudtak a csalásokról, és ha tudtak róla, miért nem léptek fel ellene kellő időben” – írta a Fidesz-frakció a közleményben. Ebben megismételték: a Buda-Cash-ügyet szocialista brókerbotránynak tartják, mert “a keményen dolgozó kisemberek pénzének eltüntetését a szocialisták törvénymódosításai tették lehetővé, és Bajnai Gordon szocialista kormánya láthatóan megbízott a Buda-Cash vezetőiben”.

A gazdasági bizottság hétfői ülésének a parlament honlapján elérhető napirendi javaslata szerint a Mi vezetett a Buda-Cash-brókerbotrányhoz? című napirendi ponthoz az említetteken kívül meghívták Szász Károlyt, a PSZÁF volt elnökét is.