Dél-koreai kitüntetést kapott a baranyai volt miniszter

Diplomáciai Szolgálat Érdemrendet adott át a dél-koreai köztársasági elnök nevében Szu Csung Ha budapesti nagykövet Gógl Árpádnak, az első Fidesz-kormány egészségügyi miniszterének kedden – tájékoztatta a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövetsége az MTI-t.

hirdetés

Az indoklás szerint Gógl Árpád több évtizedes munkájáért kapta az elismerést, az Interparlamentáris Unió (IPU) magyar-koreai baráti tagozatának elnökeként nagyban hozzájárult a Koreai Köztársasság és Magyarország kapcsolatainak fejlődéséhez.

Gógl Árpád a kitüntetés átvétele után az MTI-nek úgy nyilatkozott: meglepte az elismerés, de nagyon örült neki. Felidézte, hogy a kezdeményezésére hoztak létre az IPU-ban a koreai parlamenttel közösen egy szociális szolgálatot. Hozzátette: ugyancsak az ázsiai országhoz köti, hogy a Magyar-Koreai Baráti Társaság derítette ki, hogy a koreai himnusz zeneszerzője Budapesten Kodály Zoltán tanítványa volt, a zeneműben ennek hatásaként használt fel népi dallamokat.

A volt egészségügyi miniszter kitért arra is, hogy nagyon jónak tartja a magyar-koreai kapcsolatokat; ezzel összefüggésben megemlítette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nemrég egy fórumon kitörési pontként említette a Távol-Keletet. Szólt arról is, hogy az idén már három miniszterelnöki, illetve miniszteri találkozó volt Magyarország és Dél-Korea között, vagyis aktív a kapcsolat.

Gógl Árpád 1939. április 7-én született Komlón. Orvosi diplomáját a Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerezte 1963-ban. Belgyógyászatból, gasztroenterológiából és klinikai farmakológiából tett szakvizsgát.

1985 óta a SOTE címzetes egyetemi docense. A Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium elnöke, a Pécsi Orvostudományi

Egyetem Továbbképző Központjának igazgatója, az MTA választott közgyűlési képviselője.
1994-1998-ig a Magyar Orvosi Kamara elnöke volt.

Az 1998. évi választásokon a Fidesz országos listáján jutott be a parlamentbe. 1998. július 8-án egészségügyi miniszternek nevezték ki, a tárcát 2000 december végéig vezette.