Félszáz témában mélyedtek el a képviselők

Idei utolsó rendes ülésükön vettek részt a pécsi önkormányzat képviselői. A több mint félszáz napirendi pont között döntöttek Márta István kinevezéséről, díjváltozásokról és költségvetési kérdésekről is.

hirdetés

Az MSZP napirendre kívánta venni a helyi adóemelésekkel kapcsolatos döntés visszavonásáról szóló javaslatot. A szocialisták azt szeretnék, hogy csak később döntsön a január elsejétől hatályos adóemelések kérdésében a közgyűlés. Hoppál Péter, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője azt mondta: a város jelenlegi helyzete indokolja az adóemeléseket, ezt a helyzetet pedig a szocialisták teremtették. Emiatt nem javasolta a napirend megtárgyalását.

Keresztes Lóránt (LMP) szintén kezdeményezte, hogy tárgyaljanak a helyi adókról. A többség mindkét kérdés napirendre vételét elutasította. Tóth Bertalan (MSZP) bejelentette: a következő közgyűlésen mindenképpen tárgyalni kell témájukat az SZMSZ értelmében.

Ezt követően a szocialisták jelezte: a pécsiek “nem örülnek a város karácsonyi ajándékának”, azaz a megemelt adóknak, a busztarifáknak, a drágább életnek. Ezért jelképesen egy ajándékcsomagot vitt a pulpitushoz, amit a pécsiek küldtek vissza elmondása szerint. Csizi Péter alpolgármester azt mondta: mindennek oka van, mivel a szocialisták hozták ilyen nehéz helyzetbe a várost, ezért a csomagot ők érdemlik. Ezzel visszavitte a dobozt a feladókhoz, a szocialista frakció képviselőihez.

Frissítve (9:44)

Az átruházott hatáskörben hozott döntések kapcsán a Magasház ügyében Páva Zsolt elmondta, az épület helyén létesülő irodaházban többek között minisztériumi hivatalok költöznek. Az ezekkel kapcsolatos megállapodások folyamatban vannak, így januárban végső döntést hozhat az ügyben a közgyűlés. Tóth Bertalan a környező mélygarázsokkal kapcsolatban tett fel kérdést, kért tájékoztatást. Lovász István válaszában azt mondta, a következő közgyűlésen a szóban forgó üggyel kapcsolatos szerződéseket is tárgyalják.

Frissítve (10:11)

Tárgyalt a város az idei költségvetés módosításáról. Páva Zsolt elmondta: központi szabályozások változása miatt volt szükség a büdzsé átalakítására. Schmuck Roland (MSZP megjegyezte: többmilliárdos különbség mutatkozik a bevételek és kiadások között, amit a város hitelekből tud csak finanszírozni. Mindez azt jelenti szerinte, hogy a város likviditási problémákkal küzd. Gyimesi Gábor szerint részben a korábbi, MSZP-s vezetés alatt felvett beruházási hitelek miatt került nehéz helyzetbe a város, de a jelenlegi vezetésnek felrótta a kulturális létesítmények működtetési támogatásait is.

Nagy Csaba azt mondta: a szocialisták 800 milliós hitelállománnyal vette át a várost 1998-ban. Ehhez képest 2009-ben úgy adták vissza a várost, hogy az teljes adósságspirálban volt. Szerinte egyértelmű: az MSZP a felelős a város eladósodásáért, ráadásul svájci frank alapon bocsátottak ki 6 milliárdos kötvényt, vettek fel tízmilliárd forintos euró alapú EIB-hitel.

Frissítve (11:34)

Márta Istvánt, az Új Színház jelenlegi igazgatóját választotta meg a pécsi közgyűlés Zsolnay Örökségkezelő ügyvezetőjének. Márta István február 1-jétől töltheti be a tisztséget, megbízatása határozatlan időre szól, fizetése 900 ezer forint lesz havonta. Az Új Színház jelenlegi igazgatója Bozóky Anitát és Bocz Tamást váltja; őket a közgyűlés január 31-el visszahívta tisztségükből. Páva Zsolt a közgyűlésen a váltás okairól elmondta: egy Pécshez méltó, európai színvonalú, a régión túlnyúló tevékenységet szeretne látni az örökségkezelő által menedzselt intézményekben. Ehhez keresett és talált szakembert Márta István személyében a városvezetés.

Tóth Bertalan és Nyőgéri Lajos (MSZP) is örömtelinek nevezte Márta kinevezését, s pártja támogatásáról biztosította az új vezetőt. Egyben köszönetét fejezte ki a leköszönő ügyvezetőknek eddigi munkájukért. Kóbor József (LMP) szerint pályázatot kellett volna kiírnia az önkormányzatnak a poszt betöltéséhez. Kővári János (ÖPE) azt mondta, Márta István személyében, úgy érzi, egy felkészült szakember kerülhet az ZsÖK élére.

Bozóky Anita és Bocz Tamás a polgármester információi szerint még nem döntöttek a folytatást illetően, azonban a jövőben személy szerint számít munkájukra a társaság más munkaköreiben.

Frissítve (12:07)

Bruttó, azaz az áfaváltozásokat is magában foglalva 4,2 százalékkal emeli a város a közterületek használatával kapcsolatos díjak átlagosan Pécsett. A rendelet kiterjed a taxis drosztok éves díjára is. Ezek 13 ezer forintról 20 ezer forintra változnak autónként és drosztonként. A kéményseprői díjak nem változnak 2012-ben.

Frissítve (12:28)

Valamelyest emelkedik a folyékony hulladék Pécs-pellérdi szennyvíztelepi befogásának díja is; mindez kihat a csatornarendszerrel nem rendelkező területeken a szippantás díjaira is. Ezzel a változással egy köbméter szennyvíz elszállítása jövőre 988 forintba kerül majd.

Frissítve (13:27)

A Tettye Forrásház Zrt. az alaptevékenység ellátásához szükséges költségek 4,2 százalékos emelkedésével és az áfaváltozás mellett a víziközműhálózat felújítását célzó pénzügyi keret növelésének szükségességével indokolta az önkormányzatnak az áremelésre vonatkozó kérelmét. Utóbbi keretösszeg így éves szinten mintegy százmillió forinttal nő a társaságnál; a forrásból számos fejlesztés megvalósulását ígéri a Tettye.

Az ellenzék szerint túlzott a díjemelés mértéke. A városvezetés képviselői ugyanakkor emlékeztettek rá: maga a díjemelés az infláció szintje alatt marad. A kétszázalékos áfaemelést azonban be kell építeni az árakba, míg a fejlesztések elmaradása veszélyeztetné a vízszolgáltatást.

A közgyűlés délután három óráig szünetet tart.

Frissítve (15:32)

A szünetet követően a hulladékszállítás díjának nettó 10 százalékos emeléséről szavaztak a képviselők. Tóth Bertalan szerint ez valójában 12 százalékos drágulás. Kővári János szerint az emelés oka főként a szemét megnövekedett mennyisége, mint emlékeztetett, 2009-ben 3000 ezer tonna hulladékot szállítottak el a városból ez a szám 2010-ben már 4000 tonna volt. Kiemelte, az összes szemét 60 százaléka építési törmelék, amelynek jelentős része illegális lerakásból származik.

A következő előterjesztés kapcsán Páva Zsolt elmondta, immár jogi értelemben is lezárult a tízmilliárd forintból finanszírozott ISPA-projekt, amelynek köszönhetően Pécs olyan városrészeiben került sor csatornafejlesztési munkálatokra, ahol e szolgáltatás korábban elérhetetlennek tűnt. A polgármester és a képviselők megköszönték a projektben résztvevő szakemberek munkáját.

Frissítve (16:15)

A közgyűlés a Megyervárosi Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium magasabb vezetői feladatainak ellátásával január elsejétől 2016. július 31-ig Uzsalyné dr. Pécsi Ritát bízta meg. Az MSZP a posztra aspiráló másik jelölt Marosi Gyöngyi kinevezését támogatta. Új igazgató került a Széchenyi István Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola élére is: a képviselő-testület Kutas Józsefet bízta meg a feladattal.

A képviselők ezt követően új tagokat delegáltak a Pécsi Sport Nonprofit Zrt., illetve a PÉTÁV felügyelőbizottságába.

Frissítve (17:12)

A közgyűlés kevésbé fajsúlyos, vagy lapunk által már korábban önálló cikkekben bemutatott témákban hoz még döntést a kora esti órákban.