Ha teher az adó: íme, a mentességek

Összeállításunkban az ez évtől változó helyi adókkal kapcsolatos mentességekről igyekszünk segítséget adni olvasóinknak. A közteher megfizetése alól ugyanis több esetben mentesülhetnek a pécsiek, ha bizonyos feltételeknek megfelelnek.

hirdetésA legfontosabb változás ez évtől, hogy szinte mindenki számára kötelezővé tették az építményadó megfizetését. Mint ismert, tavaly még a legtöbb esetben mentességet kaptak a ház- és lakástulajdonosok, pusztán a bevallásokat volt kötelező leadni. 2012-től ezek nagy része megszűnt, ám még mindig akadnak, elsősorban kiskeresetűek, akiknek nem kell megfizetniük a közterhet; a bevallási kötelezettség ezzel együtt őket is terheli, továbbra is.

Az építményadó kapcsán a 80 négyzetméternél kisebb lakásban élő, egyedülálló, 62 éves kor feletti nyugdíjasok kaptak mentességet, amennyiben nyugdíjuk nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum háromszorosát. Emellett a háromgyermekes családok vagy nevelőszülők is igényelhetnek 50 százalékos kedvezményt. Azt is érdemes tudni, hogy ha egy személy az ingatlanát nem lakhatás céljából használja, az adó mértéke 0 forint. Kivételt csak a garázsok képeznek.

A telekadónál is kötelező a bevallások elkészítése, ám kedvezményezettek ez esetben is vannak. A belvároson kívül például minden 1500 négyzetméter alatti telek adómentes. Az a telek, amelyet a vásárlástól számított négy éven belül lakóépülettel építenek be, mentesül az ilyen költségek megfizetése alól. Emellett csak a közteher felét kérik azoktól is, akik őstermelők számára, s akik telkükön ténylegesen mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, évi bevételük pedig nem haladja meg a 600.000 forintot.

A telekadó kapcsán érdemes tudni, hogy nem kell bevallást benyújtani az után a telek után, amelyet Pécs külterületén az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, erdő, fásított terület művelési ágban vagy halastóként tartanak nyilván.

Az adókkal, mentességekkel kapcsolatban – akár egyedi elbírálási kérelemmel is – a Szigeti út 33. alatti adóirodához lehet fordulni. Hívható a 72/514-780-as telefonszám, illetve az ado@ph.pecs.hu e-mail címen lehet írni is a hivatalnak. A bevallási nyomtatványok, kérelmek, megállapodások ugyanebben az irodában szerezhetők be, illetve letölthetők a gov.pecs.hu honlapról is.

Ez utóbbin az Online ügyintézés menüpont alatt, a helyi adók almenüben minden fontos információ megtalálható. A nyomtatványok benyújthatók papír alapon (eredeti aláírással, illetve nem magánszemély adózó esetén cégszerű aláírással ellátva) személyesen vagy postai úton, illetve beküldhetők elektronikusan.