Hálószoba, nappali a pécsi víztoronyban

Vendéglő, múzeum, galéria is elférhet egy víztoronyban – persze csak azután, hogy eredeti funkciójára már nem használják. Pécsen különleges otthonná alakították át az egykor víz tárolására szolgáló építményt, Vasason.

hirdetés

Pécs-Vasason is áll egy kívül-belül megújult víztorony, amelyet egy fiatal házaspár formált át lakóházzá. Az 1955-ben a bánya számára téglából épült tornyot a 70-es évekre már nem használták, később magántulajdonba került. Első tulajdonosa is tervezte, hogy lakóházzá alakítja, de a masszív vasbeton víztartály elbontása nehézségekbe ütközött. Évekkel később egy fiatal házaspár látta meg benne a lehetőséget. Érdekes egybeesés, hogy a víztoronyba költöző pár hölgytagja, Judit pár évvel később éppen a helyi vízszolgáltatónál vállalt munkát. Jelenleg is a Tettye Forrásháznál dolgozik.

– Hat éve vettük meg ezt az épületet, a felújítás legnagyobb részét a férjem végezte, ő az építőiparban dolgozik. A több mint fél méter vastag falaknak köszönhetően masszív az épület, inkább a hőszigetelésre kellett figyelmet fordítanunk – mondta Judit. Nem csak a tervezési feladat volt különleges, a vasbeton víztartályt például a férj bontotta le kézi erővel, egy tíz kilós kalapács segítségével.

Az alig 30 négyzetméter alapterületű tornyot kiegészítették: a mellé épített egységben kapott helyet egyebek mellett a kazánház, egy kamra és a konyha is. A tizenhárom méter magas toronyban pedig három szintet laktak be, a földszinten a nappali, az első emeleten a háló és egy fürdő, a másodikon pedig egy vendégszoba található.

Az átalakítás olyan jól sikerült, és a lakók annyira megkedvelték a valóban egyedi épületet, hogy ma már el sem tudnák képzelni a mindennapjaikat egy földszintes családi házban. Ez érthető is, hiszen a kilátás a legfelső nyolc ablakból valóban páratlan a Mecsek lankáira.
Ma is működik, idén megújul a 86 éves meszesi víztorony

Bár ránézésre különbözőek, a víztornyok mindegyike alapvetően ugyanaz az egyszerű szerkezet: a magasba emelt tartály a gravitáció segítségével biztosítja a vízhálózatban a szükséges nyomást. A bennük lévő víz naponta cserélődik, a szivattyúk általában éjszaka töltik fel a tárolókat.

A víztornyokat leginkább sík területen alkalmazzák, ahol a domborzati viszonyok nem teszik lehetővé a földbe süllyesztett tározómedencék építését. A Tettye Forrásház Zrt. 41 tározót és 4 víztornyot üzemeltet: Gyódon és Bicsérd-Zókon hidroglóbusz található, Újhegyen az ISPA beruházásban épült a legújabb, Meszesen pedig a 33 méter magas, ipari emléknek számító vasbeton víztorony áll már 1926 óta. Ez a bányászat fejlődésével együtt növő egykori munkáslakótelep kiszolgálására épült, az Első Dunagőzhajózási Társaság megrendelésére. A 300 köbméteres szerkezet a gondos karbantartásnak köszönhetően megbízhatóan működik ma is: a torony és a gépház két éve kapott új vezetékeket és szerelvényeket, az építményen pedig idén végez felújítást a Tettye Forrásház Zrt.