Házkutatás során került elő a drog: rács mögé kerülnek a pécsi kereskedők

Befejeződött a büntetőeljárás annak a két férfinak az ügyében, akiknél házkutatás során jelentős mennyiségű kábítószert foglaltak le Pécsett.

A vádirat szerint 2017-ben a vádlott pécsi lakásán más ügyben tartott házkutatás során a NAV nyomozói kábítószerhez hasonló anyagot találtak.

Értesítették a rendőrséget, akik többfajta gyanús anyagot foglaltak le. Az elsőrendű vádlott a lefoglalást megelőzően maga is fogyasztott drogot és kereskedett is azzal. A lefoglalást követően büntetőeljárás indult, ennek ellenére az elsőrendű vádlott tovább árulta az általa újonnan beszerzett kábítószert, marihuánát, extasyt és speedet.

Az elsőrendű és a másodrendű vádlott jó ismerősök voltak.

2018 júliusában az elsőrendű vádlott azzal kereste fel a másodrendű vádlottat, hogy engedje meg, hogy az általa vásárolt kábítószert a lakásában elrejthesse. A másodrendű vádlott beleegyezett azzal, hogy pénzt kap a tárolásért. A másodrendű vádlottnál elhelyezett kábítószerből az elsőrendű vádlott többeknek is adott el, mielőtt 2018. július 18-án rendőri akció során házkutatást tartottak mind az elsőrendű, mind a másodrendű vádlott lakásán.

Az elsőrendű vádlottól a két házkutatás során lefoglalt kábítószerek összes tiszta hatóanyag-tartalma a jelentős mennyiség alsó határának mintegy 938,1 százaléka, míg a másodrendű vádlott lakásában lefoglalt kábítószereké a jelentős mennyiség alsó határának 877,5 százaléka volt.

A Pécsi Törvényszék az elsőrendű vádlott bűnösségét jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében állapította meg, ezért őt 9 év szabadságvesztésre (fegyház) és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint közel 800 ezer forint vagyonelkobzást rendelt el vele szemben. A másodrendű vádlottat bűnsegédként, jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 5 év szabadságvesztésre (fegyház) és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bejelentett fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla a vádlottak cselekményét társtettesként elkövetett, jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer kereskedelem bűntettének minősítette. Az elsőrendű vádlottal szemben első fokon kiszabott büntetést 8 év szabadságvesztésre enyhítette, míg a másodrendű vádlott büntetését 6 év szabadságvesztésre súlyosította. Az ítélet jogerős.

hirdetés
Uránia Mozi