HÖOK: még két napig lehet pályázni mentornak

A szeptemberben induló tanévre is várják a hátrányos helyzetű hallgatókat segítő mentorok jelentkezését a felsőoktatásban, a programra még két napig, július 1-jéig lehet pályázni.

hirdetés

Az immár hatodik éve működő program célja, hogy segítse a felsőoktatásban azokat az elsőéves hallgatókat, akik szociális körülményeik miatt hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetűek – olvasható a programot koordináló Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) által az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban.

A fiatalok felsőfokú tanulmányait segítő esélyegyenlőségi programot a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatja, a szervezési teendőket 2009-től a HÖOK látja el.

A Mentorprogram pályázat útján keresi azokat a szociálisan érzékeny és segítőkész önkénteseket, akik a 2011/2012-es tanévtől mentorként segítenének elsőéves társaikon. Jelentkezni lehet az ország bármely felsőoktatási intézményéből, a pályázatokat július 1-jéig várják.

Újdonság, hogy a programban nagyobb hangsúlyt fektetnek a mentorok képzésére, fontosnak tartják ugyanis, hogy a mentorok felelősséget vállaljanak a munkaerő-piaci kilépésre való felkészítésben, a kortárs segítői kompetenciák fejlesztése mellett. Mint a közleményben kiemelték: ezzel a korábbi évekhez képest pluszképességek elsajátítására tehetnek szert a résztvevők.

A felvételt nyert hallgatók 10 hónapra vállalják mentori tevékenységüket.

Az MTI-hez eljuttatott összegzés szerint a 2009/2010-es tanévre az ország összes felsőoktatási intézményéből 1072 hallgató jelentkezett kortárs segítőnek, vagyis mentornak. A 2010/2011-es tanév végére a jelentkezők létszáma 1100-ra nőtt. 2009-ben 1100-an kértek segítséget a programtól szociálisan hátrányos helyzetükre hivatkozva, őket akkor 320 mentor segítette. 2010 nyarán 1670 fiatal került be a programba mentoráltként, őket a szeptemberben induló tanévben 370 mentor támogatta első egyetemi, főiskolai évük alatt.