Húszezer vendégéjszaka holtszezonban

Ettek, ittak, aludtak, tehát bőven költöttek is a futás mellett a Pécsett megrendezett Szenior Tájékozódási Futó Világbajnokság résztvevői. A turizmusból élők eddig soha nem látott bevételeket értek el, s egyes szállodák teljes kihasználtsággal működtek a verseny ideje alatt.

hirdetés

Több mint háromezer tájfutó, s családtagjaik lepték el Pécset július elején, s a várakozásoknak megfelelően rengeteget járták is Pécsett, fogyasztottak is városunkban az ide érkezők. Az öt földrész közel félszáz résztvevője esténként színültig megtöltötte a pécsi éttermeket, ivókat, s a szállodák, panziók sem maradtak üresen.

Hegyi Zsuzsa, a Magyar Turizmus Zrt. regionális vezetője elmondta: a versenyzők összesen húszezer vendégéjszakát töltöttek el Pécsett, ami közelíti a város éves átlagos eredményének tíz százalékát. A legfontosabb azonban, hogy éppen holtszezonban kaptuk a nagy tömegeket, amikor egyébként is nagy szüksége van a pécsi vendéglátóiparnak a forgalomra.

Hegyi Zsuzsa szerint a mostani vendégkör hasonló a tavalyi Pécs Cantatra érkezetthez. Az idén először ide látogatókkal szeretnék ugyanakkor továbbra is tartani a kapcsolatot, hogy később családjukkal, barátaikkal keressék fel ismét a kultúra városát.

Martos Márta, a Danubius Hotels Group pécsi szállodáinak illetékese lapunknak elmondta: a verseny ideje alatt mintegy kilencven százalékos kihasználtsággal működött a Pátria és a Palatinus. A vendégek a legtöbb esetben pluszszolgáltatásokat is kértek, így gyakran vették igénybe a masszázs és wellness lehetőségeket is. Hozzátette: átlagosan a magasabb igényű vendégkörhöz tartoztak a náluk megszállók.

Mutatja ezt az a tény is, hogy a vendégek a legmagasabb kategóriájú szállodákat is bevették. A négycsillagos Corso Hotel ügyvezetője, Pentz Mihály például arról számolt be, hogy 81 szobájukban közel százötven vendég éjszakázott, s költötte el az étteremben reggelijeit, vacsoráit.

A vendéglátósok szerint is jó fizetőképességűek voltak a Pécsre érkezők, hiszen sokat fogyasztottak, és sokat is költöttek az éttermekben. Háber Tamás, az Magyar Vendéglátók Ipartestületének vezetője, az Aranykacsa étterem első embere azt mondta, a történelmi belváros intézményei végig nagy forgalommal üzemeltek.

Megemlítette: bár szép számmal érkeztek a résztvevők és a vendégek, komolyabb erőfeszítéssel, nagyobb összefogással, komplex turisztikai csomagok összeállításával még nagyobb eredményt lehetett volna elérni. Mint mondta, az első ilyen nagyobb esemény ezzel együtt kimondottan sikeres volt, így a jövőre nézve sok lehetőséget tartogathatnak a hasonló megmozdulások a pécsi szolgáltatók számára.