Kertvárosi elkerülő: indul a tervezés

Hamarosan megkezdődhet az M60-as autópálya 1,8 kilométerrel való meghosszabbításának tervezése és a délnyugati elkerülő útra történő rávezetéssel kapcsolatos kisajátítási eljárás – tájékoztatta lapunkat Kővári János, Kertváros országgyűlési képviselője.

hirdetés

Mint azt a honatya elmondta, személyesen érdeklődött a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. illetékesénél a hatvanezres városrészt elkerülő szakasz előkészítésének állásáról, az építkezések tervezett megindulásáról. Elkészült ugyanis egy ütemterv, amely szerint még az év első felében lezárulhat az M60-as autópálya meghosszabbításának tervezésére kiírt közbeszerzési eljárás. Ezt követően indulhat a tervezés, majd az év második felében, a jövő év elején az építkezés.

A Kertváros tehermentesítését szolgáló toldás a sztráda mai végpontjának folytatásaként készül majd el. A tervek szerint a városrészt kikerülő szakaszt oly módon építenék meg, hogy az autópályát 1,8 kilométerrel meghosszabbítják, majd Malomvölgy térségében a már meglévő alsóbb rendű útba kapcsolják be. Ezzel együtt a mai, Keszü felé vezető utat kötik össze a mai kiskerteken át a délnyugati elkerülővel; utóbbi miatt egy újabb kétszer egysávos, mintegy két kilométeres utat építenének.

A TÉRKÉPÉRT KLIKK IDE! (PIROS SZÍNNEL JELÖLTÜK AZ ÚJ, KÉKKEL A MEGLÉVŐ SZAKASZOKAT!)

Kővári János azt mondta, a sztráda meghosszabbításához már megtörténtek a kisajátítások, ám a délnyugati elkerülő és a Keszü felé tartó út közötti új úthoz ezekre még szükség van. Mindezzel együtt a becslések szerint 2014-re mind a két rész építése megvalósulhat.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Kertváros tehermentesítése miatt szükségessé vált út megépítésére Orbán Viktor kormányfő még a választási kampányban tett ígéretet.

Jelenleg a pályáról leérkező és az arra felhajtó forgalom jelentős része ugyanis áthalad Kertváros kelet-nyugati tengelyén, a balesetveszélyes Maléter Pál úton; köszönhetően az előző kormány alatt félresikerült tervezés, az M60-as eredeti tervekkel szembeni tovább nem vezetése miatt.