Nyaranta többen jönnek Pécsre

Megújult a ciszterci rend tulajdonában lévő – egykor a Miasszonyunk kanonokrend által birtokolt – rendház Pécsen: a 165 millió forintos beruházással a vallási turizmus szolgálatába állított épületet Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár és Dékány Árpád Sixtus zirci apát adta át szerdán. Csizi Péter, pécsi országgyűlési képviselő elmondta: Pécs a saját adottságaira támaszkodva fejleszti a turizmust. 

hirdetés

A 90 százalékban hazai és európai uniós pályázati támogatást élvező fejlesztés keretében a Szent István tér 6. szám alatti ingatlan teljes külső és belső rekonstrukción esett át, benne 40 férőhelyes zarándokszállást alakítottak ki, továbbá a ciszterci és a Miasszonyunk kanonokrend történetét, valamint az oktatásban, nevelésben betöltött szerepét bemutató kiállítást rendeztek be.

ciszterci szálló átadás, hl02

Soltész Miklós az eseményen hangsúlyozta: Magyarországon az elmúlt időszakban hatalmas előrelépés történt az egyházi ingatlanok turisztikai célú hasznosítása terén, amellyel a beruházók nemcsak a hívők, hanem a nem hívők lelki életét, épülését is szolgálják.

– Sokan úgy gondolták korábban, hogy a város turizmusának befellegzett, mert nem tudunk csatlakozni a többi fürdővároshoz. Ugyanakkor több ezer éves szellemi és épített örökség áll rendelkezésre Pécsen, erre az értékre alapozott a város – mondta Csizi Péter pécsi honatya. – A kormány támogatásával, uniós források felhasználásával milliárdos fejlesztések indultak el, megújult a zsinagóga, a református templom, a pécsi püspökség több ingatlana is.

ciszterci szálló átadás, hl03

Csizi Péter közölte, maguk a turisták mutatják meg azt, hogy igény van erre a megközelítésre, hiszen az elmúlt években nőtt a turizmus a városban a KSH adatai szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal alábbi táblázatából is látszik, hogy a hagyományosan húzónak számító nyári hónapokban érzékelhető leginkább a növekedés. Ugyanakkor az is jól látszik, hogy Pécsen a június és augusztus a legerősebb hónap, míg júliusban visszaesés tapasztalható.

  Vendégek száma a kereskedelmi szálláshelyeken Vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken Vendégek átlagos tartózkodási ideje
2013. június 11 524 22 973 2,0
2013. július 8 662 20 658 2,4
2013. augusztus 9 560 22 628 2,4
2014. június 12 020 25 988 2,1
2014. július 9 802 22 629 2,3
2014. augusztus 11 872 26 658 1,9
2015. június 11 776 23 698 2,0
2015. július 10 881 27 073 2,5
2015. augusztus 13 593 37 967 2,8

Az általunk megkérdezett kisebb, egy-kétágyas magánszállásoknál egészen vegyes képet mutatnak az adatok. Májustól szeptemberig elsősorban turisták érkeznek Pécsre, a csúcs augusztus, zömében külföldiek. Ők 2-5 napot tartózkodnak a Pécsen. Sok olyan lengyel is van, akik északról tartanak az Adriára nyaralni, s itt megszakítják az útjukat pihenni, de olyan kínaikkal is találkoztak, akik egy éjszakát töltenek a városban és netes hozzáférés kell nekik.

Érdekesség, hogy szerbek, bosnyákok és horvátok szívesen jönnek inkább a hidegebb hónapokban városnézésre, de olyan külföldi vendégek is akadnak, akik azért jönnek, hogy a pécsi egyetem orvosi karán tanuló csemetéiket látogassák meg.

Pécsen idén tavasszal nyílt meg a Mária utcában egy 19 szobás minőségi hotel épült több mint 400 millió forintból (200 milliós uniós támogatással). Az építkezés egy régi épület teljes rekonstrukcióját foglalta magába.

A hosszú ideje lakatlan műemlék épületben úgynevezett boutique hotelt alakítottak ki, vagyis olyan városközponti, közepes méretű szállodát, amely ötvözi a klasszikus jegyeket a modern stílussal.

Schneiderné Hauszmann Adél igazgató azt mondta, hogy az Európa Cantat ideje alatt többször volt telt ház náluk, de hétvégente ez többször is előfordult a nyitás óta. Nagyjából hasonló arányban vannak turisták és üzletemberek is, hétvégén inkább családosok jöttek, míg a hétköznap üzletemberek. Az ügyvezető azt is elmondta, hogy kevés éjszakát maradnak itt, vélhetően ezen javíthat majd az is, ha megnyit az állatkert, valamint fedett élményfürdő is lesz a városban.