Felzabálják a pécsi platánokat

A BIOKOM NKft. megbízásából március 28. és április 5. között kerül sor Pécs teljes területén a közterületen lévő platánfák permetezésére csipkés poloska kártevő ellen. A beavatkozás az éjjeli órákban történik, este 10 órától másnap hajnal 4-ig.

hirdetés

A permetezés során felhasznált szer emberekre, állatokra, méhekre veszélyt nem jelent, vízi szervezetekre mérsékelten veszélyes lehet.

A munkálatok nagyobb hanghatással járhatnak.

A csipkéspoloska kifejezetten a platánfák kártevője. A kártétel a fák levelein, azok nedveinek elszívásával keletkezik. Ezt követően a sérült levéllemez már nem tud regenerálódni, így fokozatosan elveszíti funkcióját, a továbbiakban már nem tud táplálékot nyújtani a növény számára, így az fokozatosan legyengül, majd tönkremegy. A kártevők a fa alatt, illetve annak kérgében a törzsön telelnek át, amelynek vegyszeres lemosásával igen jó hatásfokkal tudjuk gyéríteni a rovarállományt.

A rovarok sajnos nem csak a növényekben okoznak kárt, hanem jelenlétükkel zavarják a lakosságot is. Életük nagy részét a fák koronájában töltik, de egy kisebb szél is képes onnan lesodorni őket, így könnyen bekerülhetnek a lakóházakba, gépkocsikba, vagy éppen az ember ruhájára. Mint a legtöbb poloska, így ezek a rovarok visszataszítóak lehetnek az ember számára, bár vannak olyanok is, akiket egyáltalán nem zavar jelenlétük.