Plusz pénz a 400 ágyas fejlesztéséhez

A kormány mintegy 1,7 milliárd forinttal, 13 milliárd forintra növelte a támogatást a Pécsi Tudományegyetem (PTE) 400 ágyas klinikájának átalakításához és bővítéséhez a közelmúltban.

hirdetés

A PTE az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében azt írta: a plusz forrásra azért volt szükség, hogy az egyetem mentesüljön az olyan, a projekt megvalósításához nélkülözhetetlen költségek terhei alól, melyek a kivitelezés során keletkező 24 ezer tonna építési hulladék ártalmatlanításából, a költöztetésekből, és egyebek mellett a menedzsment díjakból erednek.

A felsőoktatási intézmény vezetői még 2010 szeptemberében jelentették be, hogy fejlesztik az egyetem klinikai központját: a 21. századi betegellátás infrastrukturális feltételeinek megteremtését célzó beruházás költségeinek döntő részét a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program forrásaira benyújtott pályázatok révén nyerték el.

A 2014 végéig tartó fejlesztés keretében korszerűsítik a 400 ágyas klinikát, melynek területén a város több pontján működő klinikákat, részlegeket integráló úgynevezett magkórházat, valamint sürgősségi betegellátó osztályt és oktatási központot hoznak létre, emellett informatikai fejlesztés is lesz és korszerű orvosi eszközök is beszereznek.

A munkálatok eredményeként a klinikai központ telephelyeinek száma tizenhatról négyre csökken, lehetőséget teremtve a magasabb szintű betegellátásra, a betegutak rövidítésére, valamint az intézmények költséghatékony működtetésére.

A PTE csütörtöki közleményében megjegyezte, hogy a 400 ágyas klinika a nukleáris medicina intézetnek és a radiológiai klinikának helyet adó déli része november végére, a nyugati és északi szárnya jövő nyárra készül el. Az építkezés a klinika keleti szárnyának felújításával ér véget jövő év végén.

  • Makár Viki

    A kulcsszó ismét: “menedzsment díjak”.

  • Haizsyzsér

    Köszönet minden közpénzért, ami egészségre, vagy oktatásra költetik.