12 C
Pécs
szombat, május 4, 2024
KezdőlapAbszolút NőFészekSpórolós menü, hó végére

Spórolós menü, hó végére

Közeleg a karácsony, ráadásul november végső napjait tapossuk. A családok ilyenkor utolsó fillérjeiket szokták felélni, majd repesve várják a következő havi fizetést. Ennek örömére arra kértük Lánczos Sándort, a Fahéjas Kávé bloggerét, állítson össze egy olyan menüsört, ami még egy majdnem üres pénztárcából (vagy a hűtőben kallódó maradékokból) is kihozható. 

 

Sütőtök krémleves:

Hozzávalók 2 főre

  • egy közepes tök fele, már megsült állapotban
  • sütőtök fűszer, melyet itt találnak
  • 1-1 szál kakukkfű, zsálya
  • 1 l alaplé (kockából)
  • 100 ml főzőtejszín
  • Só, bors
  • 1 fej közepes vöröshagyma

stökleves2Elkészítés:

Egy edénybe kevés olívaolajon dinszteljük meg a hagymát, majd mehet rá a héjától megfosztott, sült tök „püré”. Fűszerezzük, majd öntsük fel az alaplével. Főzzük össze az alapanyagokat úgy 5-8 percig, nem kell forralni.

Kapjunk a kezünkbe egy botmixert, és pürésítsük össze az egészet. Tegyük vissza a gázra, melegítsük újra, kóstoljunk és fűszerezzünk még ízlésünk szerint, ha szükséges.

Öntsük bele a tejszínt, forraljuk fel, és már tálalhatjuk is.

Tálaláskor a tetejét megszórhatjuk akár pirított tökmaggal, mandulával, vagy szalonnadarabokkal, esetleg locsoljuk meg egy kevés tökmagolajjal.

A tök helyett bármilyen zöldséget használhatunk, akár brokkolit, karfiolt, vagy ezek elegyét, sőt akár lencsével is elkészíthető ez a leves. A fűszerezésnél mindig hagyatkozzunk a nyelvünkre.

 

 

 

Sült cékla tarjával:

Hozzávalók:

  • 1 szelet hús személyenként (nálunk tarja volt)
  • 1 nagyobb cékla megfőzve, majd felszeletelve
  • Só, bors
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 szál rozmaring
  • 2 db burgonya megfőzve, kockára vágva

tarja2Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 170 fokra, a főtt céklát szeleteljük vagy daraboljuk fel. Tegyük hőálló tálba, pakoljuk mellé a burgonyát is, majd erre szórjuk a felaprított fokhagymát és a rozmaring leveleket. Az egészet locsoljuk meg olajjal, és tegyük a sütőbe. Amikor már majdnem kész, a tetejére helyezzük el a hússzeleteket, hogy azok is átmelegedjenek.

A zöldségek variálhatóak, akárcsak a hús. Használjunk bátran megmaradt alapanyagokat, hiszen azok már zamatosak, összeértek bennük az ízek. Ne dobjunk ki semmit!

Ha a hűtőben találunk olyanokat, ami nem lenne elég önmagában, párosítsuk. Tegyünk mellé mást. Ha nincs otthon elég burgonya, dobjanak mellé céklát, vagy főzzenek egy kevés rizst.

Merjünk próbálkozni, kísérletezni, ne ragadjunk le a rántott hús-sült krumpli verziónál!

 

 

Kenyérpuding:

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 db szikkadt zsemle
  • 1 db tojás
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • cukor
  • mazsola
  • 2 ek. mogyorókrém

kenyérpuding2Elkészítés:

A zsemlét kockára vágjuk, a többit a mogyorókrém kivételével összekeverjük. A zsemlekockákat beletesszük a tejes „mártásba”, majd hagyjuk picit, hadd szívja magába.

Ezalatt vajazzunk ki 2 db szuflé formát. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A zsemlét kanalazzuk a folyadékkal együtt a formák feléig! Amikor félig vannak, tegyük rá a mogyorókrémet, majd jöhet a maradék zsemle, de csak 3/4-ig töltsük a formát!

A tetejét szórjuk meg cukorral, és mehet a sütőbe.

Süssük, míg a teteje aranybarna nem lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő