Súlyos terrortámadás New Yorkban: nyolc ember meghalt

Nyolc ember meghalt, tizenegyen megsebesültek a kedden délután New Yorkban történt gázolásos merényletben. A rendőrség azóta kiderítette: az elkövető a 29 éves, üzbég származású Sayfullo Saipov, aki 2010 óta élt az Egyesült Államokban. Sajtóértesülések szerint a férfi az Iszlám Állam nevében ölt. Donald Trump amerikai elnök a támadás után elrendelte a belbiztonsági minisztériumnak a már előkészített szigorú határellenőrzési intézkedések azonnali életbe léptetését, az Egyesült Államokba belépő külföldi állampolgárok szigorú ellenőrzését – írja az Origo.

Nyolc ember meghalt, és tizenegy megsebesült kedden New Yorkban, amikor egy kisteherautó egy forgalmas bicikliútra hajtott, több embert elgázolt, majd egy iskolabusszal ütközött.

A Manhattan délnyugati részében történt támadás után a sofőr két, fegyvernek látszó tárggyal szállt ki az autóból, majd azt kiabálta, hogy “Allah akbar!”.
A 29 éves férfit a rendőrök meglőtték, majd őrizetbe vették. A támadót kórházba szállították, és megműtötték.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója sajtóértekezletén elmondta, a feltételezett elkövető láthatóan egyedül cselekedett. “Nincs bizonyíték arra, hogy egy szélesebb körű összeesküvés vagy terv lett volna. Ezek egy magányos elkövetőnek a tettei, aki fájdalmat, sérüléseket, talán halálosat akart okozni”.

Az amerikai sajtó értesülése szerint annyit máris tudni az elkövetőről, hogy Üzbegisztánból származik, és 2010-ben érkezett az Egyesült Államokba. Lakhelye a floridai Tampában van. Neve: Sayfullo Saipov. A CNN hírtévé értesülése szerint a támadó azt állította, hogy az Iszlám Állam nevében cselekedett. Bill de Blasio New York-i polgármester “gyáva terrorcselekménynek” minősítette a történteket.

James O’ Neill New York-i rendőrfőnök arról számolt be, hogy az elkövető kedd délután 15 óra öt perckor hajtott be a Manhattan délnyugati részén lévő kerékpárútra, festéklövő fegyverrel, valamint egy légpuskával felfegyverkezve. Bicikliseket és gyalogosokat gázolt el, majd teherautója egy iskolabusznak ütközött, amelyben két gyerek és két felnőtt is megsérült.

A merénylő, Sayfullo Saipov (forrás: AFP)

A rendőrfőnök azt mondta, hogy az elkövető egy bérelt teherautót vezetett. A rendőrség azt egyelőre nem közölte, hogy hol vette bérbe. A támadás után biciklironcsok terítették be a kerékpárutat. Hat ember a helyszínen életét vesztette, ketten a kórházba szállítás után haltak meg – tette hozzá O’ Neill.

A belga külügyminisztérium közlése szerint a halálos áldozatok között van egy belga állampolgár. Az áldozatok között argentinok is vannak az argentin külügyi tárca szerint. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumnak nincs tudomása magyar érintettről. Daniel Nigro tűzoltóparancsnok adatai szerint 11 sérültet kórházban ápolnak, állapotuk nem életveszélyes.

A Fehér Ház közleményben fejezte ki együttérzését a halálos áldozatok családtagjainak és a sebesülteknek. Donald Trump a rendőröknek is köszönetet mondott, amiért “megállították a gyanúsítottat, és azonnali segítséget nyújtottak az aljas támadás áldozatainak”. A közleményben egyúttal bejelentették, hogy a kormány minden segítséget megad a New York-i rendőrségnek, beleértve a közös nyomozást a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársaival.

Donald Trump kedden a késő esti órákban újabb Twitter-bejegyzésben tudatta, hogy elrendelte a belbiztonsági minisztériumnak a már előkészített szigorú határellenőrzési intézkedések azonnali életbe léptetését, az Egyesült Államokba belépő külföldi állampolgárok szigorú ellenőrzését.

Elaine Duke, a belbiztonsági minisztérium ügyvezető irányítója szintén terrortámadásról beszélt, és emlékeztetett arra, hogy Európában és szerte a világban hasonló jellegű támadásoknak voltak. A támadásról tájékoztatták Jeff Sessions igazságügyi minisztert és Christopher Wray FBI-igazgatót is. A külügyminisztérium szintén közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy “szorosan figyelemmel kíséri” a fejleményeket.

Közben az elkövetőről újabb részletek derültek ki. Az NBC televízió értesülései szerint az üzbég férfi a New Jersey államban lévő Petersonban él, a helyi mecset rendszeres látogatója volt. A mecset 2006 óta – a muzulmán közösségeket megfigyelő kormányzati program keretében – már a rendőrség célkeresztjébe került, ám 2014-ben a megfigyelési programot felfüggesztették.

Argentína New York-i konzulátusa közölte, hogy öt argentin állampolgár van a halálos áldozatok között, a belga hatóságok jelentése szerint pedig egy belga nő életét vesztette, három belga állampolgár pedig megsérült a Manhattan déli részén, a 2001. szeptember 11-i merénylet emlékhelye mellett elkövetett teherautós támadásban.

Twitter-bejegyzést tett közzé Melania Trump is. “Megszakad a szívem New Yorkért” – írta a first lady.

hirdetés

Hirdetés