Sziliék humánusabbá tennék az ingatlanárveréseket

Az ingatlanok árverésének humánusabbá tételét kezdeményezi törvénymódosító javaslatában Szili Katalin, a Szociális Unió elnöke, független országgyűlési képviselő.

hirdetés

A volt házelnök pártja az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: a kilakoltatás, a hajléktalanság veszélye továbbra is emberek tömegeit fenyegeti, az adósok jelentős része ma sem élvez kellő védelmet a végrehajtási eljárások alatt. Gyakran az ingatlanok értékéhez viszonyítva jelentéktelen összegű követelések miatt árvereznek el otthonokat, az értékesítés pedig irreálisan alacsony áron történik, miközben a végrehajtási költségek aránytalanul magasak.

A Szociális Unió ezért azt javasolja, hogy csak utolsó eszközként, félmillió forintos tartozás felett kerüljön sor az ingatlanok árverésére, és reális áron, átlátható eljárás keretében folytassák le azt. Szili Katalin emellett azt is el szeretné érni, hogy a végrehajtó kötelező jelleggel tájékoztassa az adósokat a fizetéskönnyítési lehetőségekről, az árverés győztese pedig ne kaphasson hosszú határidőket a vételár kifizetésére.

A párt közleményében megjegyzi: a végrehajtási törvény módosítása mellett továbbra is fontosnak tartják a magáncsőd intézményének bevezetését.