Telex: az NNK szerint mindenkit boncolni kell, aki az oltást követő egy hónapban hal meg

Egy 2019 januárjában kiadott tájékoztatóra hívta fel a kormányhivatalok figyelmét a Nemzeti Népegészségügyi Központ – írja a Telex.

hirdetés

Mint olvasható a cikkben, a tájékoztatóban az NNK előírja: minden olyan elhalálozást be kell jelenteni, amely az oltást követő egy hónapon belül történt, és ebben az esetben a halottvizsgálatot végző orvosnak kezdeményeznie kell a kórboncolást, valamint az Oltást Követő Nem Kívánatos Esemény (OKNE) bejelentését.

A lap halottszállítással foglalkozó forrása szerint ez az információ – hogy a járvány alatt is ezt az irányelvet kell követni – még nem jutott el minden halottvizsgálatot végző orvoshoz, de újabb, nagy terhet róhat az egészségügyi intézményekre és dolgozóikra. Ugyanis Orbán Viktor nemrég rádióinterjújában jelentette be, hogy a regisztrált 65 év felettiek 90 százaléka már megkapta az első koronavírus elleni védőoltást.

Ez azt is jelenti, hogy minden 65 év feletti személy esetében, aki az oltás után egy hónapon belül hal meg, kötelező elvégezni a boncolást – hívja fel a figyelmet a Telex az NNK tájékoztatójában írottakra.

A Telex forrása azt is megosztotta, ismeri a budapesti kórházak helyzetét, a túlterheltség miatt ott már nem végeznek mindenhol boncolást, csak néhány kórházban.

A lap egyébként megkereste az NNK-t és az Országos Kórházi Főigazgatóságot is, többek között arra kérdeztek rá, jelenleg hány intézményben tudnak egyáltalán boncolást végezni. Egyelőre nem kaptak választ.

További részletek itt olvashatók.